Culinar.md

(REȚETA ZILEI) Vestita ciorbă rădăuțeană și secretele ei

Doamna Dumitrescu, în vârstă de 64 ani, este implicată în industria alimentaţiei publice încă din anul 1965, însă pasiunea pentru gastronomie a dobândit-o încă din copilărie. Nu este de mirare că această pasiune a dus la naşterea acestui fel de mâncare deosebit, care a ajuns cunoscut şi în alte ţări, graţie turiştilor care o descoperă chiar în Rădăuţi, la restaurantul unde lucrează doamna Dumitrescu. Drept răsplată pentru muncă şi talentul dumneai, care a dus numele micului oraş dincolo de graniţele ţării şi chiar ale continentului, inventatoarea ciorbei rădăuţene a primit titlul de Cetăţean de onoare al oraşului.

Ingrediente:

4-5 bucăți de piept de pui (cu tot cu os şi piele, să rămână cca 450-500 g carne)
! Dacă folosiţi carne de găină, înlăturaţi pielea, fiindcă găină în sine are o carne mai grasă decât puiul, iar pielea ar aduce un aport prea mare de grăsimi.
!! Dacă aveţi piept de curcan, e chiar mai bine.
1 pastrarnac mediu
3 morcovi mari (sau 4 mai mici)
ţelină (cam cât o piersică medie)
2-3 ardei graşi medii (dacă se poate, să fie din soiul mai dulceag)
3-4 ouă
o ceapă mare
un pahar mare cu smântână grasă (20%)
o lingură de oţet (sau după gust)
3-4 căţei de usturoi (după gust – se poate omite, dacă nu va place)
o mâna de pătrunjel, care se toacă grosier
sare, piper boabe
ardei iute (pentru servit)

Preparare:

Ceapă curăţată (dar întreagă) se pune într-o cratiţă mare, alături de 5 l apă, carne, sare (după gust)şi legumele tăiate în bucăţi potrivite – în afară de usturoi!

Pont: Dacă doriţi că ciorbă să aibă o culoare galbenă, căliţi morcovul într-o crăticioara, în ulei, şi adăugaţi-i în ciorbă spre sfârşit, alături de uleiul în care s-au călit. Dacă preferaţi că ciorbă să fie mai deschisă la culoare, lăsaţi morcovii la fiert, fără a-i cali sau a mai adaugă ulei.
Se adună treptat spumă dată de carne şi se înlătura.

Când legumele s-au înmuiat cât de cât, adăugaţi boabele de piper (cca 2 linguriţe la 5 l apă). Carnea se scoate şi se feliază precum burtă pentru ciorbă de burtă (fâşii subţiri) şi se pune înapoi în apă. Se pune la loc pe foc şi se da într-un clocot, apoi se stinge focul.

Usturoiul se pisează că pentru mujdei. Ouăle se bat (bine bine) cu smântână şi se adaugă usturoiul pisat. Compoziţia se înglobează apoi în apă clocotită şi se amestecă sănătos.

Se adaugă oţetul (dacă doriţi) şi pătrunjelul. Se serveşte cât mai caldă, alături de ardei iuţi.

sursa: gustos.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *