Externe

Reuniune istorică China-Taiwan

Întâlnirea istorică dintre președintele Chinei Xi Jinping și cel al Taiwanului Ma Ying Jeou a avut loc la Singapore și a început cu o strângere de mână. "Suntem o familie", i-a spus șeful de stat chinez Xi omologului taiwanez Ma. Nicio putere din lume nu ar putea despărți China și Taiwanul. Poporul chinez de ambele părți ale strâmtorii taiwaneze ar dispune de capacitatea și de înțelepciunea necesare pentru a-și rezolva problemele comune, a spus președintele chinez. Omologul taiwanez Ma a afirmat la rândul său că relațiile dintre Taipei și Beijing ar trebuie să se bazeze pe seriozitate, înțelepciune și răbdare. Diferențele de opinie trebuie rezolvate pe cale pașnică.

Fără acorduri, fără declarație comună

După apariția în fața presei, cei doi șefi de stat s-au retras într-un hotel pentru a discuta privat. Ambele părți au anunțat încă înaintea reuniunii că nu vor fi semnate acorduri bilaterale cu această ocazie. De asemenea, nu s-a făcut nici obișnuita declarație comună de după întâlnire.
Republica Populară China privește insula Taiwan, desprinsă din patria mamă după revoluția din 1949 drept provincie separatistă și încearcă să obțină reunificarea în termenii proprii. În 1992, Beijingul și Taipeiul ajunseseră la un consens: ambele părți au acceptat că există "o singură China", dar cele două guverne interpretează diferit această afirmație.

Faptul că Beijingul a fost de acord cu această reuniune semnifică o schimbare radicală de politică a Chinei, care a refuzat ani în șir un astfel de gest, pentru a nu legitima administrația de la Taipei, care este înregistrată oficial sub numele "Republica China". Prin urmare, întâlnirea istorică din Singapore a fost organizată după un protocol extrem de strict. Cei doi lideri nu s-au adresat unul altuia cu titlul oficial de președinte, ci și-au spus domnul Xi și domnul Ma.

Protest împotriva apropierii dintre China și Taiwan

Relațiile tensionate dintre cele două țări s-au îmbunătățit considerabil de la alegerea lui Ma în 2008. Întâlnirea din Singapore a avut parte și de proteste. La Taipei, oponenții apropierii dintre Taiwan și China au luat cu asalt clădirea Parlamentului. Cei 100 de manifestanți au fost opriți de poliție. Și la aeroportul Songshan din Taipei, unde Ma a susținut o conferință de presă înaintea plecării, a avut loc un protest. Demonstranții au dat foc la fotografii ale celor doi președinți și l-au numit pe chinezul Xi "dictator" iar pe taiwanezul Ma "trădător". Mai multe persoane au fost arestate.

Sursa: DW

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *