Liderii UE se întâlnesc vineri, 3 februarie, la Kiev cu preşedintele Ucrraieni, Volodimir Zelenski, aducându-i promisiunea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, dar vor zădărnici probabil speranţele Ucrainei de aderare rapidă la UE, relatează Reuters.
Menționăm că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit joi, 2 februarie, la Kiev cu trenul, o călătorie simbolică pentru a-şi demonstra sprijinul pentru Ucraina, în contextul în care se se face aproape un an de la invazia Rusiei din 24 februarie 2022.
Membri de rang înalt ai executivului UE s-au întâlnit cu omologii lor din guvernul ucrainean, iar Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului UE, Charles Michel, vor avea vineri discuţii cu președintele Zelenski.
Liderul de la Kiev a cerut UE mai multe măsuri punitive împotriva Rusiei, dar noile sancţiuni pe care blocul le pregăteşte nu vor fi pe măsura cererilor guvernului său.
”Am ajuns la o înţelegere reciprocă foarte importantă”, a declarat Zelenski despre discuţiile de joi. ”Numai împreună – o Ucraină puternică şi o Uniune Europeană puternică – putem apăra viaţa pe care o preţuim şi, prin integrarea noastră ulterioară, să oferim energie şi motivaţie poporului nostru pentru a lupta în continuare, indiferent de obstacole şi ameninţări”, a punctat liderul ucrainean.
Deşi UE sprijină Ucraina şi susţine reformele democratice şi economice din această ţară, Bruxelles-ul refuză să ofere o cale rapidă de aderare în condiţiile în care Ucraina se află în război. Oficialii UE au enumerat mai multe condiţii pentru aderare, de la stabilitate politică şi economică la transpunerea legislaţiei UE. Procesul este posibil să dureze ani de zile.
”Unii poate ar vrea să speculeze cu privire la finalul jocului, dar simplul adevăr este că nu am ajuns încă acolo”, a declarat un oficial UE.
Ultima ţară care a aderat la Uniunea Europenaă a fost Croaţia, în 2013, la un deceniu după ce a depus oficial cererea de aderare. Vecina Ucrainei, Polonia, a avut nevoie de 20 de ani până la aderarea din 2004.
Menționăm că Ucraina şi-a depus cererea de aderare la scurt timp după invazie, iar în iunie a primit statutul oficial de candidat din partea UE.
Romania a stat 15 ani pana sa intre in ue 1993-2007. In 2004 am intrat in nato. Ucraina si moldova minim 25 de ani au de stat pe bara…