(REVISTĂ GERMANĂ) Macedonia poate repeta scenariul ucrainean?
De trei zile se desfăşoară acţiuni de protest în masă a susţinătorilor liderului opoziţiei din Macedonia, Zoran Zaev împotriva şeful guvernului Nikola Gruevski. Protestatarii îl acuză pe premier de corupţie şi îi cer demisia. Gruevski respinge această acuzaţie, cu toate că, recent, au fost publicate interceptările unor convorbiri telefonice care dovedesc maşinaţiunile penale ale primului ministru şi anturajul sau. Potrivit guvernului, opoziţia încearcă să instaureze în ţară dictatură unei minorităţi politice, susţinute de serviciile de informaţii străine.
Gruevski este susţinut de Rusia. Punctul de vedere oficial al Kremlinului este că obiectivul principal al protestelor nu este răsturnarea lui Gruevski, a cărui conducere capătă caracteristici tot mai autoritare, ci „aplicarea unui atac care să-l vizeze pe Vladimir Puţin”. „Evenimentele din Macedonia se dezvoltă că urmare a refuzului guvernului macedonean de a adera la politică de sancţiuni împotriva Rusiei”, – a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timpul unei vizite în Serbia, vineri. În plus, un rol important în dorinţa de răsturnare a lui Gruevski, în opinia să, îl joacă sprijinul activ al guvernului macedonean pentur conducta de gaz „Turkish Stream”, prin care Rusia va realiza tranzitul de gaz spre Europa, ocolind Ucraina.
Acuzaţiile Kremlinului amintesc de retorică folosită de Rusia în Ucraina. Şi acolo, Puţin a acuzat Occidentul că a stat în spatele protestelor şi în schimbarea ulterioară a guvernului de la Kiev, pentru că preşedintele Viktor Ianukovici a dus o politică prea prietenoasă faţă de Rusia. „A două zi, Lavrov a mers şi mai departe, amintind evenimentele din Kumanovo, care au dus la moartea a 22 de persoane, şi acuzând ţările occidentale că se folosesc de criză din Macedonia pentru a agrava conflictele etnice şi a pregăti revoltă după exemplul „Revoluţiei portocalii” din Ucraina în 2004.
Dar macedonenii susţin că nu adera la tabere. „Noi nu facem o alegere între Est şi Vest – spune cercetătorul de la Universitatea din Skopje Vladimir Bozhinovski. Populaţia ţării vrea integrarea în UE şi NATO. „Dar vetoul Greciei a împiedicat acest lucru. Nici premierul Gruevski nu se opune acestor planuri”.
Guvernul ţării balcanice nu reuşeşte să facă faţă consecinţelor crizei economice şi sociale, şi pentru că Occidentul nu şi-a arătat dorinţa de a sprijini această republica, Macedonia vede în Rusia un posibil creditor, crede analistul rus Pavel Felgenhauer, citat de „Novaia Gazeta”. Dar Macedonia este mai importantă pentru Rusia, fiind pentru ea un aliat de importantă strategică: în special după refuzul Bulgariei de a participa la proiectul gazoductului „South Stream”, Macedonia a devenit singură opţiune în planurile Moscovei de a pedepsi Ucraina, deturnând tranzitul gazelor prin nouă conducta – „Turkish Stream”.
Declaraţiile oficialilor ruşi îi alarmează pe politicienii occidentali. Preşedintele societăţii germano-macedonene şi fost secretar de stat în Ministerul Apărării al Germaniei, Walter Kolb vede un semn clar că, după Ucraina, Rusia vrea să se stabilească şi în Macedonia – cu scopul de a adânci şi mai mult fisură alianţei statelor occidentale.
În ceea ce-l priveşte pe Gruevski, acesta instigă conflictul etnic pentru a se menţine la putere. „Toate acestea pot duce rapid la un incendiu de proporţii”, – mai spune Kolb.
sursa: paginaderusia.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!