Revolta localnicilor din Maui, insula din Hawaii mistuită de incendii, împotriva miilor de turiști care au refuzat să plece: Înoată în aceleași ape în care oamenii noștri au murit în urmă cu trei zile
După ce incendiile de vegetație au devastat părți ale insulei hawaiiene Maui, una dintre cele mai populare destinații turistice din SUA, autoritățile au avertizat vizitatorii să nu se apropie. Dar mii de persoane au rămas, iar altele au continuat să vină cu avionul, ceea ce i-a înfuriat pe locuitori în urma tragediei, relatează BBC.
Luni, pe plaja Wailea Beach din Maui, cerul era luminos și senin. Hoteluri de lux se aliniau pe malul mării, iar oaspeții lor se întindeau pe nisip. Unii se bălăceau în ocean, în timp ce alții stăteau sub umbrele cu prosoape albe cu monograme pe scaune.
În interiorul unuia dintre hoteluri, dincolo de o piscină, de o fântână cu două niveluri și de un habitat cu pereți de sticlă pentru papagali, se afla un ecran cu ramă de lemn care anunța un fond de ajutor pentru angajații stațiunii – primul semn al distrugerii din Lahaina, la doar 48 km (30 de mile) mai sus pe coastă.
În urma incendiilor, cele mai ucigătoare din istoria modernă a SUA, a crescut frustrarea turiștilor care au ales să-și continue vacanța. Mulți din Maui spun că devastarea a evidențiat ceea ce se numește „cele două Hawaii” – una construită pentru confortul vizitatorilor și o alta, mai dură, lăsată hawaiienilor.
„Totul este numai fluturi și curcubee când vine vorba de industria turismului”, a declarat un tânăr de 21 de ani, originar din Maui și angajat al hotelului, care a cerut să rămână anonim. „Dar ceea ce se află cu adevărat sub ea este destul de înfricoșător”.
Miercurea trecută, la o zi după incendiile de vegetație, comitatul le-a cerut vizitatorilor să părăsească Lahaina și întreaga insulă cât mai curând posibil.
În scurt timp, oficialii au îndemnat oamenii să evite insula în întregime, cu excepția călătoriilor esențiale. „În zilele și săptămânile care urmează, resursele și atenția noastră colectivă trebuie să se concentreze pe recuperarea rezidenților și a comunităților care au fost nevoite să evacueze”, a declarat Autoritatea pentru turism din Hawaii.
Mulți călători au ținut cont de sfat. În perioada imediat următoare incendiilor, aproximativ 46.000 de persoane au părăsit insula. Terenul cu iarbă care separă aeroportul de autostrada din jur este acum căptușit cu rânduri și rânduri de mașini de închiriat brusc excedentare.
Dar mii de oameni nu au făcut acest lucru. Unii au ignorat cererile de a părăsi Maui imediat, în timp ce alții au zburat după incendiu – decizii care i-au înfuriat pe unii.
„Dacă acest lucru s-ar întâmpla în orașul tău natal, ai vrea să venim?”, a spus rezidentul Chuck Enomoto. „Trebuie să avem grijă mai întâi de ai noștri”.
Wailea, din Maui, este domeniul vizitatorilor bogați ai insulei
Un alt localnic din Maui a declarat pentru BBC că turiștii înoată în „aceleași ape în care oamenii noștri au murit în urmă cu trei zile” – o referire aparentă la o excursie de snorkelling care a avut loc vineri la doar 11 mile de Lahaina.
Compania de snorkelling și-a cerut ulterior scuze pentru organizarea excursiei, spunând că mai întâi „a oferit nava noastră pe parcursul săptămânii pentru a livra provizii și a salva oameni, dar designul acesteia nu era adecvat pentru această sarcină”.
Dar opoziția față de turiști nu este lipsită de complicații, având în vedere că insula se bazează din punct de vedere economic pe acești călători. Consiliul de dezvoltare economică din Maui a estimat că „industria vizitatorilor” de pe insulă reprezintă aproximativ patru din cinci dolari generați aici, numindu-i pe acești vizitatori „motorul economic” al comitatului.
„Ești cam crescut să urăști turiștii”, a spus tânărul angajat al hotelului. „Dar acesta este cu adevărat singurul mod de a lucra pe insule. Dacă nu este ospitalitate, atunci este construcții.”
Mai mulți proprietari de afaceri și-au exprimat îngrijorarea că sentimentul din ce în ce mai puternic împotriva turismului ar putea afecta Maui și mai mult.
„Ceea ce mă tem este că, dacă oamenii continuă să vadă „Maui este închis” și „nu veniți în Maui”, puținele afaceri care au mai rămas vor dispărea”, a declarat Daniel Kalahiki, care deține un camion de mâncare în Wailuku. Vânzările au scăzut deja cu 50% de la incendiu, a spus el. „Și apoi insula va pierde totul”.
Cu toate acestea, în zilele de după incendiu, disparitatea dintre locuitorii din Maui – care se resimt în urma pierderilor catastrofale – și punctele de atracție turistice izolate a fost pusă la vedere.
Într-un Hawaii, localnicii se confruntă cu o criză acută de locuințe. Mulți locuiesc în case modeste cu un etaj în cartiere precum Kahlui și Kihei, unii în locuințe multifamiliale, fiecare familie fiind separată de o perdea sau de un perete subțire de placaj.
Iar lucrul la mai multe locuri de muncă este ceva obișnuit, au declarat localnicii pentru BBC, pentru a face față costurilor în creștere. Jen Alcantara a înlăturat surpriza că a lucrat pentru o companie aeriană canadiană pe lângă un post administrativ de conducere la spitalul din Maui. „Așa e în Hawaii”, a spus ea.
În acest Hawaii, efectele incendiilor sunt peste tot. În magazine și magazine alimentare, persoanele evacuate caută produse de primă necesitate, încercând să își înlocuiască bunurile pierdute cu banii pe care îi au. La restaurante, lucrătorii pot fi văzuți în bucătării și în spatele barurilor reținându-și lacrimile și dând telefoane pentru a coordona eforturile de ajutorare.
Aici, se făceau colecte pentru supraviețuitori aproape oriunde te uitai. O cafenea de lux din Kahului se oferea să pună la frigider laptele matern donat. Proprietarii de camioane alimentare își ofereau serviciile în prima linie, iar fermierii transportau ciorchini de banane la adăposturi.
Lucrurile stau altfel în celălalt Hawaii.
Pe măsură ce ajungi la capătul celor 30 de minute de mers cu mașina din centrul urban al insulei până la Wailea, unde se află resorturile și chiriile de vacanță de lux din Maui, pământul se schimbă brusc, iar ierburile uscate și brune devin un verde bogat și udat.
„Este o linie contondentă”, a spus un localnic, un alt angajat al hotelului care nu a dorit să fie numit.
În interiorul Wailea, comunitățile închise se învecinează cu terenurile de golf, care sunt legate de hoteluri de lux. În interiorul acestor hoteluri, personalul serviabil oferă lecții de surf și mese la piscină, inclusiv un burger de 29 de dolari.
Personalul a declarat pentru BBC că mulți dintre oaspeți au fost solidari cu criza din vestul insulei. Alții se plânseseră că activitățile programate în Lahaina – călărie, tiroliană – au fost anulate, a declarat Brittany Pounder, 34 de ani, o angajată la Four Seasons.
A doua zi după incendii, un oaspete care venea în vizită din California, a întrebat dacă mai poate ajunge la rezervarea pentru cină la Lahaina Grill – un restaurant situat într-una dintre cele mai afectate zone ale orașului. „Nu este în regulă”, a spus doamna Pounder.
Există o îngrijorare tot mai mare că eventuala reconstrucție a Lahaina va satisface și mai mult acest al doilea Hawaii.
Deja, vizitatorii bogați au contribuit la prețurile exorbitante ale locuințelor, cumpărând terenuri și proprietăți într-un loc în care proprietatea este inaccesibilă pentru mulți rezidenți permanenți. Faimoșii miliardari Peter Thiel și Jeff Bezos au amândoi case în Maui. Oprah Winfrey este cel mai mare proprietar de terenuri de pe insulă.
S-au răspândit zvonuri potrivit cărora agenții imobiliari ar fi abordat proprietarii hawaiieni din Lahaina, întrebându-i despre posibile tranzacții.
Mai mulți localnici au declarat pentru BBC că sunt îngrijorați că Lahaina va fi transformată într-un alt Waikiki, malul de apă luxos din Honolulu, dominat de zgârie-nori pe malul oceanului și de magazine de lux de marcă.
„Nu avem nevoie de un alt Waikiki”, a spus Chuck Enomoto. „Dar este inevitabil”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!