Istorie

REVOLUȚIA DIN 1989: Prinderea, condamnarea și executarea soților Ceaușescu

23 DECEMBRIE 1989: În dimineața acestei zile, la Aeroportul București-Otopeni, autobuzele încărcate cu militari în termen de la unitatea militară Câmpina, sosiți să apere aeroportul împotriva unor eventuale atacuri, sunt întâmpinate cu focuri, din cauza unor erori de comunicare; dintre soldați au căzut numeroși morți și răniți.  

Au loc acțiuni revoluționare în principalele centre urbane din țară, constând, în principal, din preluarea de către grupuri de revoluționari, constituite ad-hoc, a puterii la nivel local; li s-au alăturat unitățile militare de pe întregul teritoriu național.

Consiliul Frontului Salvării Naționale (CFSN) îl numește pe generalul Nicolae Militaru în funcția de ministru al Apărării naționale.

Ion Iliescu prezintă la posturile de radio și televiziune o informare din partea CFSN, în care se arată că s-a dat prioritate "acțiunilor coordonate de luptă împotriva teroriștilor, soldate cu victime în rândul militarilor", adăugând "că toate unitățile militare și marea majoritate a unităților de miliție și de interne acționează unitar împotriva teroriștilor". Acesta anunță totodată arestarea lui Nicolae și Elena Ceaușescu, a lui Ilie și Nicu Ceaușescu, Dincă, Postelnicu, Bobu ș.a., și eliberarea tuturor deținuților politici.

24 DECEMBRIE 1989: CFSN adoptă măsuri excepționale: încetarea completă a focului pe întreg teritoriul țării; predarea armamentului aflat în posesia civililor către unitățile militare; integrarea unităților Ministerului de Interne în structura Ministerului Apărării Naționale.

Capitala arăta ca un oraș aflat sub asediu militar: se aud în continuare împușcături, tancurile patrulează pe străzi; la intersecții și în preajma unor obiective civile sunt formate baraje, iar civilii și militarii controlează autovehiculele.

Fiind Ajunul Crăciunului, posturile de radio și televiziune transmit, pentru prima dată după mai bine de patru decenii, colinde și cântece religioase.

25 DECEMBRIE 1989: TVR anunță că Elena și Nicolae Ceaușescu au fost judecați de un Tribunal Militar Extraordinar; cei doi au fost condamnați la moarte și le-a fost confiscată averea. Aceștia au refuzat să facă recurs.

La Târgoviște, în incinta unei unități militare, se desfășoară procesul intentat de statul român lui Nicolae Ceaușescu, președinte al României (1974-1989), și Elenei Ceaușescu pentru infracțiunile de genocid, subminare a puterii de stat, subminarea economiei naționale, infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc., încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci străine. În urma sentinței, cei doi au fost executați prin împușcare în după-amiaza aceleiași zile.

Completul de judecată era format din: președinte — general-maior de justiție, Cică Popa; judecător — colonel de justiție, Ioan Nistor; procuror militar — maior de justiție, Dan Voinea; asesori populari — căpitan Corneliu Sorescu, locotenent major Daniel Condrea, locotenent Ion Zamfir; grefier — plutonier major Jan Tănase; avocatul apărării — general Constantin Lucescu. Generalul Victor Atanasie Stănculescu a fost desemnat special să se ocupe, în cel mai deplin secret, de organizarea procesului, ajutat fiind de Virgil Măgureanu și Gelu Voican Voiculescu.

Televiziunea Română transmite în direct, pentru prima dată, Slujba de Crăciun de la Patriarhia Română.

Apare primul număr al ziarului "Adevărul", cotidian politic și social (numărul din 23 decembrie a apărut sub titlul "Scânteia poporului"). Primul director: Darie Novăceanu.

Se înființează, la București, Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR). Primul președinte: Domokos Geza.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *