Economie

România a ajuns Portugalia și Ungaria la PIB-ul pe locuitor. De ce nu simt românii că duc o viață mai bună

Dacă în anii 2000 românii se uitau cu admirație la dezvoltarea economică a unor țări precum Ungaria și Portugalia, anul trecut, România le-a ajuns din urmă în ceea ce privește PIB-ul. Specialiștii de la UBB Cluj explică de ce populația nu consideră că nivelul de trai s-a îmbunătățit substanțial.

România a ajuns, anul trecut, la același nivel cu Ungaria și Portugalia la PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare, arată datele Eurostat publicate luna trecută.

PIB (Produsul Intern Brut) este un indicator macroeconomic care reflectă suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei țări/zone în decurs de un an. Teoretic, aceasta înseamnă că nivelul de trai din țara noastră a cunoscut o îmbunătățire importantă. Acest lucru nu se vede în sondajele de opinie din ultimii ani.

Astfel, întrebați dacă în România lucrurile merg într-o direcție bună sau greșită, 74% dintre cetățeni au răspuns că ne îndreptăm într-o direcţie greşită, se arăta într-un sondaj al Centrului de Sociologie Urbană şi Regională (CURS), efectuat, la nivel naţional, în perioada 8-22 noiembrie 2022.

În toamna anului trecut, românii erau mai pesimiști decât în ianuarie 2022, când un sondaj Inscop arăta că 68,9% credeau că direcția în care se îndreaptă România este una greșită. Întrebați, în cadrul ultimului sondaj amintit, cum își evaluează viața în comparație cu acum cinci ani, 68,9% au optat pentru varianta „mai grea”.

„Nivelul general de trai din România a crescut semnificativ”

„Adevărul” i-a întrebat pe economiștii de la Romanian Economic Monitor (RoEM), un laborator de cercetare din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) – Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, de ce românii nu simt că, de fapt, duc o viață mai bună.

Echipa de la RoEM, coordonată de profesorul Szász Levente, prodecanul FSEGA, a precizat că, dacă ne uităm la evoluția economică pe termen lung a României, aceste știri trebuie văzute așa cum sunt ele, adică știri pozitive.

Comparând situația economică a țării cu condițiile din anii ‘90 sau chiar și cu începutul noului mileniu se poate constata clar că nivelul general de trai din România a avut o creștere semnificativă, iar astăzi datele arată că am ajuns din urmă Ungaria și Portugalia, două țări care în ultimele decenii se aflau constant și detașat în fața României, în special în privința indicatorului PIB pe cap de locuitor”, precizează cercetătorii de la UBB.

În urmă cu câteva decenii, românii priveau țări precum Ungaria și, mai ales, Portugalia, ca exemple de urmat în privința dezvoltării economice.

„Astăzi, se pare că îi ajungem din urmă. Dar în general, este de ajuns dacă comparăm, de exemplu, numărul de mașini sau coșul general de cumpărături al populației cu situația de acum 20-30 de ani și creșterea nivelului de trai devine evidentă. Iar acest avans are un raționament economic clar în spate”, subliniază Szász Levente.

De ce simt românii că trăiesc mai greu

Pe lângă această latură pozitivă reflectată în creșterea nivelului de trai, au crescut și discrepanțele în economie și în societate, spun economiștii de la UBB.

Creșterea nivelului mediu de trai este doar o valoare medie, în realitate însă această creștere s-a manifestat diferit în diferite regiuni ale țării, în diferitele sectoare ale economiei sau în rândul diferitelor categorii sociale ale populației. Iar aceste discrepanțe conduc la tensiuni sociale care pot distorsiona percepția noastră privind avansul economic general al țării din ultimele decenii”, arată echipa RoEM.

E suficient, spun cercetătorii, să ne uităm la diferențele salariilor medii nete la nivel de județ. Astfel, lista este condusă de București cu 5.546 lei, urmat de Cluj cu 5.274 lei și Timiș – 4.636 de lei, iar la capătul listei, la o distanță majoră, se află județele Caraș Severin – 3.232 de lei, Vrancea – 3.196 de lei și Teleorman, cu 3.041 de lei (conform Statisticiromania.ro).

Este o creștere cu fundamente reale?

Pentru a răspunde la întrebarea în ce măsură există un fundament economic real pe care se bazează această creștere a PIB-ului pe cap de locuitor în România, echipa RoEM s-a uitat peste evoluția unui alt indicator important în acest context, și anume productivitatea muncii.

„Pe termen lung, PIB-ul pe cap de locuitor poate avea un trend de creștere doar dacă acesta este acompaniat de creșterea productivității muncii. Datele Eurostat analizate de echipa noastră arată că România a avut cea mai mare rată de creștere a acestui indicator în ultimii 20 de ani dintre toate țările membre UE din regiunea est-europeană”, a precizat Szász Levente.

Astfel, chiar dacă la debutul noului mileniu România se afla pe ultimul loc la productivitate, am reușit relativ rapid să-i devansăm pe bulgari și după cele două decenii de atunci ne-am apropiat foarte mult de nivelul Ungariei și al Poloniei.

„Dacă trendul se menține, vom putea depăși și aceste două țări în viitorul apropiat”, spune profesorul.

Cum au devenit românii mai productivi

I-am întrebat pe cercetătorii UBB ce a determinat creșterea productivității muncii în România, fără de care o creștere a PIB-ului nu este sustenabilă. Sunt cel puțin trei aspecte importante, spune Szász Levente.

În primul rând, aderarea României la UE, respectiv reformele economice întreprinse pentru pregătirea țării pentru aderare au adus o îmbunătățire substanțială pe plan economic, ceea ce reiese și din faptul că productivitatea muncii a avut o creștere rapidă deja în anii 2003-2007.

În al doilea rând statutul de membru UE al României a contribuit la creșterea încrederii investitorilor străini și implicit la sporirea investițiilor străine directe care nu numai că au dinamizat mai multe sectoare economice, dar au contribuit și la un influx de know-how și tehnologie în țară care au avut un impact direct și pozitiv asupra productivității muncii.

În al treilea rând, putem identifica sectoare ale economiei cu dezvoltare extraordinară în ultimele decenii, precum sectorul IT, comunicații sau serviciile profesionale.

În ceea ce privește factorii de care depinde menținerea trendului ascendent al PIB-ului și al productivității din România, Rácz Béla, lector universitar la UBB-FSEGA, membru al echipei de cercetare RoEM, a precizat că anul trecut, conform datelor INS, România a înregistrat o creștere economică de 4,7%, peste așteptări.

„Sectoarele IT&C și comerțul au avut cele mai notabile contribuții pozitive, cu 1,3 puncte procentuale și respectiv 1,2 puncte procentuale. De asemenea, activitățile profesionale, științifice și tehnice, tranzacțiile imobiliare și construcțiile au avut contribuții pozitive semnificative”, a precizat cercetătorul.

Consumul a continuat să fie principalul motor al creșterii economice, dar a avut o contribuție mai mică decât în 2021. Investițiile au fost mai puternice, în special în a doua jumătate a anului, când cheltuielile pentru proiecte publice au fost deblocate. În ciuda acestor evoluții pozitive, cercetătorii RoEM atrag atenția că România rămâne în a doua jumătate a clasamentului european în ceea ce privește nivelul de trai, iar sustenabilitatea evoluției pozitive de până acum va necesita intervenții importante în viitor. În plus, valoarea PIB nu este relevantă în ceea ce privește calitatea unor servicii publice esențiale precum Sănătatea sau Educația.

Rácz Béla spune că, pentru ca PIB-ul să crească în continuare, e nevoie de creșterea productivității muncii, prin „deciziile potrivite” luate de guvern, cum ar fi investiții în noi tehnologii și eficientizarea muncii, sprijinirea educației, cercetării și dezvoltării, precum și promovarea de noi legi care facilitează înființarea de afaceri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Sunt din Romania si tara s-a dezvoltat uimitor..drumuri bune, spitale, scoli, transporturi… de 17 ani de cand suntem in UE. Schimbarea este in special in calitatea vietii, nu neaparat salarii ce niciodata nu vor fi suficiente ca omul vrea cat mai mult..Daca muncesti si iti dai interesul o duci bine. Atitudinea civica s-a imbunatattit, oamenii ies in strada cand simt ca ceva nu e in regula. ..de la politica la ecologie, defrisari, reciclarea gunoaielor..Ungurii vin in romania sa munceasca…ce era de neconceput in anii 90 cand romanii mergeau la ei sa munceacsa..
    Cei ce spun ca romanii nu sunt multumiti sa vina in orase sa vada numai masini noi, familiile deja au cate 2 masini, copii la scoli bune, engleza, balet, vacante in afara…Asta insemna UE. Daca moldova vrea in UE trebuie sa apese pe ideea unirii, altfel va astepăta inca 15 ani si decalajul intre noi va fi enorm. Maia sandu spune ca vrea in 2030 sa intre in UE, pai si asa vor fi 25 de ani diferenta atunci intre noi..UE nu poate primii cu problemele moldovei transnistria si gagauzia ce vor cu rusia, armata 14 rusa, etc
    Deci se poate doar cu idee de unire. Si asa va fi greu, caci toate tarile ce au intrat in UE au intrat mai intai in nato, ori aici propaganda rusa ii face pe moldoveni sa nu doreasca nato..

    1. Eu va asigur insa ca daca ne unim, toate progresele enumerate de dvs. mai sus se vor duce pe apa Sambetei. Moldova ar fi un sac fara fund, o gaura neagra unde ar disparea banii fara urma. Si fireste, nici un investor nu va dori sa-si plaseze banii sau fabrica intr-o regiune unde de azi pe maine poate izbucni un razboi civil. In schimb, toate fortele de munca din RM vor emigra in vest, in clipa cand vor primi pasapoarte – cine ar astepta 30 de ani, pana cand Moldova va fi la un nivel? Asa s-a intamplat cu DDR, asa cu Romania si cu multe alte tari. Firava dezvoltare a Romaniei se topi in fundurile gagauzilor. Imi pare rau, dar asta e realitatea. Cum spunea cineva? Mai aproape-s dintii ca parintii.

      1. Si eu sunt de aceeasi parere, Republica Moldova ar fi pentru Romania ca o piatra de moara atarnata de-un picior. Aduce mai multe probleme decat beneficii. Singurul moment in care se putea face unirea a fost cand a cazut zidul Berlinului, acum decalajul dintre Romania si Republica Moldova este mare, iar in viitor se va mari si mai mult, noile generatii din Romania nu vor mai dori unirea, dar principalii vinovati pentru acest lucru sunt basarabenii, care vrajiti de propaganda ruseaseca, s-au vazut superiori si au desconsiderat mai mereu pe cei din Romania. Cand se vor trezi, peste o generatie sau doua, v-a fi prea tarziu!
        In rest, e bine ca Romania sa sprijine Republica Moldova in parcursul european si nu numai, chiar si financiar in special in educatie, pentru ca Romania are datoria sa nu intoarca spatele cetatenilor din Republica Moldova.

  2. Stau in Portugalia, nu știu de unde ați luat că România este mai slabă ca Portugalia, ăstea nu produc mai nimic, lenoși, au noroc de Spania căi hrănește, altfel ar muri de foame, dacă vreți să faceți comparații,nu cu Portugalia,o țară de rahat

  3. Vlad, fa-mi un serviciu te rog, nu vorbi prostii. Ai impresia ca romanii sunt tampiti si gata isi vor muta visteria si banii munciti ai poporului in r.m. de dragul unor immbecili sau puttori care cred ca sug de la doua tate si vezi Doamne vom saraci ca suntem naivi, noroc de inteligenta unora ca tine. Baaa nene, trezeste-te !! Va credeti smecheri,personal, ma faci sa rad, toata lumea in Romania a inteles ca aveti pitici pe creier , dar sa stii un lucru, noteaza-ti, e greu sa faci tumbe cu cei de la Bucuresti, sunteti copii mici in realitate.. Cine va munci va prospera cine nu la gunoi, simplu, care-i problema daca veti ramane in lumea a 5- a. In Romania sunt reguli/legi, cine nu le respecta si este handicapat va trai ca un handicapat, ca un sarantoc, ce e asa greu de inteles, punct. Lasa-ti filosofia asta ruseasca. gen,cu coada pe sus precum capra raioasa, veti ajunge cat de curand in k.kka pana peste urechi.

    1. Bai (Creier de)Furnica, dar tu cine esti, de-mi dai mie lectii de economie? Unde ai studiat management, la Cocleju de Sus? Aberezi ca “In Romania sunt reguli/legi, cine nu le respecta si este handicapat va trai ca un handicapat, ca un sarantoc”? Prostalane, daca intra Moldova in UE, unindu-se cu Romania, atunci nu ramane nimic din “industria” lor de pe vremea lui Stalin. Deci va fi somaj total, vezi exemplul altor tari, iar somerii unde vor veni? In Romania, in primul rand. Vor cere paine, joburi, va fi de rahat si ca sa nu fie de rahat, tocmai ca li se va da cat incape – asta nu e tampenie, ci necesitate de stat. “Cine va munci va prospera cine nu la gunoi” – astea de unde le ai, de la Lenin citire? Cand vei concura pe un loc de munca cu vreo 200 de gagauzi, o sa vedem daca salariul ce ti se ofera te va duce la prosperitate… Dar cu tine oricum nu are rost sa ma ostenesc a discuta, iti cunosc parerile deja bine.

      1. Am inteles, am in fata o talamba cu diploma in ceva, automat asta il face dastept !? Ei sigur ca da ! Medalia de dastept e foarte cautata in ziua de azi in special de imbecilii cu diploma, vlad e disperat sa o gaseasca/primeasca. Mi-am aruncat ochi sa vad ce scrie baitasul asta in textul de mai sus si constat ca nu a inteles nimic din textul meu pe care-l comenteaza intr-un mod tamp, nu are notiuni elementare de a citi si intelege la modul figurat, apoi scrie niste aberatii pe care nu le-am citit pana la capat. E o vorba, nu te pune cu prrostul ca are mintea odihnita !

        1. Nu, taman invers: problema adevarata in ziua de azi e ca fiecare dobitoc se crede in masura sa aprecieze o situatie, desi a frecventat doar 4 clase primare. Asta caracteriza de altminteri tot sistemul comunist: se punea un analfabet la varful societatii sau uzinei si toti se mirau ca nu funtioneaza nimic. Astfel vazut, ai fi fost un secretar de partid perfect, la cat te furnica mintea! :)))

  4. MOLDOVA FACE CAT VASLUI SI VRANCEA..
    PLUS..UNIREA ..BAGAM SI NOI BANI DAR SI PARTEA LOR ATUNCI VINE LA ACELASI BUGET..DECI CHELTUIELI..NU CHIAR ASA MARI..
    PLUS O PIATA CU 3…4 MILIOANE MAI MARE..SI MAI COMPACTA..CHISINAUL ESTE BINE DEZVOLTAT SA STITI!
    AGRICULTURA LOR E MAI BUNA CUMVA CA A NOASTRA..LA LEGUME SI VIE SI BRANZETURI..
    O PARTE DIN RUSI PLEACA..GAGAUZII ACUM NUAU CE FACE..DAR DACA S-AR VEDEA SCAPATI DE SEFII DE ACUM..AR PRINDE SI EI GUST DE AER CURAT..ACUM NU AU CE FACE..SUNT PRIZIONERI CA SI TRANSNISTRENII..SUNT LEGATI FEDELES DE KGB-ISTI

  5. PIB este un indicator care se raportează la numărul de locuitori, nu? Pă dacă mai plecă inca vreo 10 milioane de români și trimit bani acasă la rude, creste PIB-ul?P.S. Întreb pentru vecinul meu, canadian 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *