Bună Dimineața

România pornește revoluții, Ucraina războaie, moldovenii se plâng de viață grea

Da, protestele au răsturnat guverne și au pornit revoluții, au început războaie și au doborât regimuri. Însă, totul depinde de cetățeni și de cât de mult își doresc acea schimbare.

Ucrainenii, în momentul în care au decis că regimul Ianukovici nu mai reprezintă interesele țării, au ieșit în stradă, au stat o iarnă întreagă în piață, iar într-un final au luptat și în război. Vecinii noștri au arătat lumii întregi că democrația se apără la început pașnic, după care cu insistență, iar în cele din urmă cu arma în mână.

Un alt exemplu, în care politicienii nu sunt lăsați să conducă țara cum vor ei este România. De câteva zile țara fierbe, cum de mult nu a făcut-o. Cetățenii sunt împotriva deciziilor luate de Guvernul de la București cu privire la modificarea și completarea codurilor penale, dar și la grațierea unor pedepse.

Prin urmare, în toată țara se strigă în gura mare: „Anticipate”, „Noaptea ca hoții”, „Șobolanii”, „România, trezește-te!”. Doar în Capitală, în ultimele zile, s-au adunat peste 100 de mii de oameni. Protestul se organizează pe rețelele de socializare, iar oamenii sunt chemați seara după programul de muncă. Momentul întrunirii este bine ales, căci seara numărul celor ce protestează este mai mare decât dacă acesta ar fi organizat în timpul zilei când în mod normal oamenii sunt la muncă.

Altfel stă treaba în R. Moldova, unde protestul este motiv de a chiuli de la școală și de a lipsi de la muncă. La noi în țară un protest ca și modul de a guverna, se face după ureche. Oamenii sunt aduși de prin raioane cu autocare, plătiți să stea toată ziua în stradă și să strige, habar n-au ce. Ziua trece, banul vine. Dacă e să ne uităm în urmă, doar protestul din 7 aprilie 2009 a zguduit din temelie țara, dar și a băgat în pământ oameni nevinovați.

Dacă tot ne batem cu pumnul în piept că suntem frați cu cei de peste Prut, poate ridicăm nasul și învățăm totuși de la ei cum se apără cea mai de preț avere ce o avem în pumni: puterea care aparține poporului, nu celor ce stau în fotolii din piele și „conduc” țara. Sau poate admirăm curajul vecinilor noștri ucraineni, care au ținut piept unui război doar pentru a răsturna un regim bolnăvicios.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *