UE / Nato

România vrea reafirmarea perspectivei europene a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei / Astăzi va avea loc reuniunea miniștrilor de externe din UE

Totodată, în cadrul reuniunii comune a miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre UE pe tema Busolei Strategice, este vizată adoptarea documentului, în perspectiva aprobării acestuia de către şefii de stat şi de guvern la Consiliul European din 24-25 martie.

La reuniunea care se desfăşoară la Bruxelles, principalele subiecte de pe agendă sunt: cele mai recente evoluţii ale situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre generate de agresiunea rusă ilegală asupra Ucrainei, precum şi identificarea modalităţilor prin care UE poate acorda un sprijin imediat şi substanţial pentru R. Moldova, în cadrul unui schimb de opinii cu ministrul afacerilor externe al R. Moldova, Nicu Popescu. Pe agenda reuniunii figurează, de asemenea, şi ultimele evoluţii privind situaţia din Mali.

În marja CAE se va desfăşura şi reuniunea comună a miniştrilor afacerilor externe şi miniştrilor apărării din statele membre UE (în format jumbo), în cadrul căreia se are în vedere discutarea şi adoptarea documentului fondator al Busolei Strategice a UE.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu, alături de alţi omologi din state membre UE, va participa la un mic dejun informal de lucru cu ministrul de externe al Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani.

Potrivit MAE, discuţia privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc pe fondul ultimelor evoluţii din teren, care arată o tendinţă tot mai îngrijorătoare – atacurile repetate asupra civililor şi ţintelor non-militare, adâncirea crizei umanitare şi desfăşurarea de campanii susţinute de propagandă de război şi dezinformare.

Astfel, Aurescu va susţine necesitatea concentrării acţiunii UE asupra măsurilor care ar putea avea un efect concret şi imediat în teren, precum sprijinirea tuturor eforturilor de detensionare a situaţiei şi de protejare a civililor prin crearea de coridoare umanitare sigure, continuarea sprijinului acordat Ucrainei, gestionarea situaţiei umanitare şi a fluxului de persoane care fug de agresiunea rusă. În acest context, oficialul român va reitera eforturile semnificative întreprinse şi măsurile concrete adoptate de România în sprijinul refugiaţilor din Ucraina care vin în ţara noastră, inclusiv prin hub-ul umanitar de la Suceava, operaţional din 9 martie.

Totodată, el va reitera că, în contextul actual fără precedent, UE trebuie să reafirme perspectiva europeană a Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

De asemenea, în marja reuniunii va avea loc o discuţie a miniştrilor europeni de externe cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Discuţia are loc în urma propunerii României, într-un moment marcat de impactul deosebit de puternic al crizei din Ucraina asupra economiei şi cetăţenilor din Republica Moldova.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *