Actualitate

Românii se pot angaja astronauți la Agenţia Spaţială Europeană. Ce condiții trebuie să îndeplinească

ESA caută între patru şi şase astronauţi de carieră, care vor primi poziţii de angajaţi permanenţi şi care vor fi distribuiţi în cadrul unor misiuni spaţiale.

Agenţia doreşte să angajeze, de asemenea, până la 20 de bărbaţi şi de femei în calitate de „rezerve”, iar aceste persoane vor fi selectate pentru o serie de misiuni specifice.

Totodată, ESA doreşte să includă şi un astronaut cu dizabilităţi fizice în echipa sa de „rezerve”, în cadrul unui program intitulat Parastronaut. Agenţia analizează în această perioadă condiţiile în care un astfel de candidat ar putea să zboare în spaţiu şi să lucreze la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este ziua de 28 mai. Candidaţii vor fi supuşi unui proces de selecţie în şase etape, care va fi finalizat în octombrie 2022.

„A sosit timpul să căutăm noi astronauţi şi sunt convins că îi vom găsi pe cei mai buni”, a declarat directorul general al ESA, Jan Worner, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

„Diversitatea este un atu”, a mai spus Jan Worner, adăugând că această calitate „va îmbogăţi” echipajele de astronauţi europeni. ESA le îndeamnă în special pe femei să aplice pentru aceste poziţii.

Și românii pot participa la selecție
Agenţia Spaţială Romană (ROSA) anunță că și cetăţenii români care răspund criteriilor de selecţie pot candida, ca urmare a faptului că ţara noastră este stat membru ESA.

Perioada de depunere a candidaturilor este 31 martie – 28 mai 2021. ESA va lua în considerare doar înscrierile trimise pe parcursul celor opt săptămâni prin intermediul portalului "Cariere la ESA".

După încheierea perioadei de înscriere, va urma un proces de selecţie în şase etape, ce se prevede a fi finalizat în octombrie 2022.

Astronauţii desfăşoară experimente ştiinţifice, sprijină dezvoltarea de noi tehnologii, testează limitele corpului uman şi explorează Universul în condiţii extreme. Candidaţii care doresc să aplice trebuie să îndeplinească o serie de condiţii:

Să aibă o pregătire profesională excepţională şi un istoric de rezultate remarcabile pe durata studiilor. Sunt eligibili candidaţii care au studii cel puţin la nivel de master şi cel puţin trei ani de experienţa profesională.
Printre domeniile cele mai frecvent întâlnite la astronauţii de carieră se numără: inginerie aerospaţială, aviaţie, diverse ramuri de inginerie, matematică-fizică, ştiinţele naturii, medicină, cibernetică, fără ca lista să fie exhaustivă.
Lista completă a criteriilor de selecţie poate fi accesată aici

„Să fii astronaut este un vis devenit realitate. Îmbină mai multe pasiuni de ale mele: ştiinţă, tehnologia, maşinăriile complexe, un mediu operaţional solicitant, lucrul în echipe internaţionale, pregătirea fizică şi comunicarea cu publicul larg. Şi, desigur, uneori mergi cu rachetă la serviciu!”, a declarat Samantha Cristoforetti, unul dintre astronauţii ESA, care a participat la misiuni pe Stația Spațială Internațională.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *