Rusia acumulează capacități militare „semnificative” în Siria, acuză NATO
„Suntem preocupați în legătură cu acumularea de capacități militare – efective terestre, forte navale în estul Marii Mediterane și avioane militare care efectuează bombardamente”, a declarat Jens Stoltenberg, citat de site-ul agenției Reuters, conform Mediafax.
Acordul de încetare a focului în Siria, rezultatul negocierilor dintre SUA și Rusia, a intrat în vigoare sâmbătă, aplicându-se confruntărilor dintre forțele insurgente ale opoziției și serviciile de securitate subordonate Administrației Bashar al-Assad.
„Am observat semnale încurajatoare ca armistițiul este respectat în linii mari, dar, în același timp, au fost și încălcări. Implementarea armistițiului este cea mai bună baza politică pentru găsirea unei soluții negociate la criza din Siria”, a spus Stoltenberg în cursul unei vizite în Kuwait.
Armistițiul nu include organizațiile teroriste Stat Islamic și Frontul al-Nusra, filiala siriana a rețelei Al-Qaida. Atât coaliția internaționala coordonată de SUA, cât și Rusia au anunțat că vor continua operațiunile militare contra „grupurilor teroriste”.
Președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia va continua raidurile aeriene împotriva „organizațiilor teroriste” din Siria și după intrarea în vigoare a armistițiului. „În mod evident, bombardamentele împotriva grupurilor teroriste din Siria vor continua”, a declarat Vladimir Putin în cursul unei întâlniri cu membri ai conducerii Serviciului federal de Securitate (FSB). Damascul si Rusia îi cataloghează pe rebelii susținuți de occident drept „teroriști”.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnita Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește, conform estimărilor ONU, 250.000 de morți.
O coaliție condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria și Irak, vizând poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic. Din coaliție fac parte țări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franța, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudita și Turcia. Rusia a lansat, în septembrie 2015, raiduri aeriene în Siria, pentru susținerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite și NATO au acuzat Rusia că atacă poziții ale insurgenților sustinuți de Occident. Moscova susține că vizează exclusiv poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic.
Sursa: wall-street.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!