Rusia ar putea dubla prețul gazelor pentru Moldova
Ion Preașcă, expert economic
Scumpirea este iminentă și este mai degrabă rezultatul majorării prețului la toate resursele energetice în lume. Au fost ani când am plătit si 450 de dolari pentru o mie de metri cubi și am supraviețuit. Nu o să fie nimic dramatic nici acum. Noi vrem relații economice de piață, apoi daca Europa plăteşte 450 de dolari acum pentru o mie de metri cubi de gaze, de ce Moldova ar trebui sa plătească de 2-3 ori mai ieftin?
Natalia Hadârcă, jurnalistă
Rusia scumpește gazele. Parcă e nou? De când există, Rusia a folosit mereu orice prilej pentru a-și dicta interesele sale hegemonie în lume, fie direct sau prin regimuri administrate de ea. E și cazul regimului separatist de la Tiraspol, dar și a guvernărilor-marionete de la Chișinău, subordonate intereselor Rusiei în regiune. Prețul la gaze, dacă se va scumpi, va fi, bineînțeles, unul politic, în primul rând. Rusia ne va bate la buzunare, pentru că am ales altceva și nu am votat la alegeri cu Dodon și Voronin. Dar problema, de fapt, știți care-i? Că R. Moldova nu are până acum o alternativă pentru gazele rusești. UE cere, de ani buni, conducerilor R. Moldova să diversifice sursele energetice, iar aceste guvernări se hrănesc din ”afaceri” dubioase și hoțești, împreună cu Rusia, și se fac că plouă. Pentru toată prostia și lașitatea guvernărilor plătește, până la urmă, omul de rând, consumatorul. Dar asta pe cine-l doare?
Tudor Botin, artist plastic
Și politic sau, în primul rând, politic. Și apoi, economic. Eu nu sunt expert în domeniu, dar mă uit la chestia asta de pe poziția consumatorului simplu. Rusia măsoară toate lucrurile politic. Moscova nu vrea să ne apropiem de UE. Da, dar dacă ești în UE ai niște avantaje, niște priorități. Ce avem noi din faptul că suntem de aproape 30 de ani în CSI, în afară de faptul că plătim o sumedenie de taxe? Mereu amenințați cu ”nu uitați de unde vin gazele” sau ”nu uitați că vara trece și vine iarna”. Ar fi bine ca prețul la gaze să nu fie politic, dar el este politic. Altfel, cum am explica faptul că pentru Transnistria gazul e de două ori mai ieften decât pentru cei din dreapta Nistrului? Gazele rusești sunt o bâtă politică în mâna Rusiei pentru spațiul postsovietic. Vrem sau nu, dar Moscova va ține cont la negocieri de modul în care s-a votat la anticipate. Aș vrea să fie altfel, dar nu cred. Deși depinde cine va negocia și cum va negocia…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!