CSI / RusiaExterne

Rusia dispune de o armă laser capabilă să „orbească” toți sateliții de pe orbita terestră

Vicepremierul rus Iurie Borisov a declarat miercuri că Rusia dispune de o armă laser capabilă să „orbească” toţi sateliţii de pe orbita terestră aflaţi până la 1.500 de kilometri altitudine, informează Reuters.

Sistemul laser, care ar fi unul mobil, a fost prima oară anunţat de președintele Rusiei, Vladimir Putin în 2018, într-un moment în care Moscova a dezvăluit o întreagă gamă de super-arme, care includeau rachete hipersonice, noua rachetă balistică Satan 2, o rachetă de croazieră capabile să poarte încărcătură nucleară, sau drone nucleare subacvatice.

În prezent, se cunosc puţine lucruri despre acest super-laser sau performanţele sale. Tot ce se ştie este că arma este numită Peresvet, după numele călugărului-luptător ortodox rus Alexander Peresvet, mort într-un duel în perioada medievală.

Vicepremierul rus Borisov a declarat că noua armă a ruşilor a reuşit să incendieze, în cadrul unui test, o dronă aflată la 5 kilometri distanţă, după ce fasciculul laser a fost menţinut pe ţintă timp de 5 secunde.

„Deja este distribuită în masă către trupele (de rachete strategice) şi poate orbi toţi sateliţii de recunoaştere al inamicului aflaţi pe o orbită până la 1.500 de kilometri altitudine, făcându-i complet inutilizabili din cauza radiaţiei laser”, a spus Borisov, care a adăugat că noua armă cu radiaţie electromagnetică va înlocui în următorul deceniu toate armele convenţionale ale Rusiei.

Dacă aceste afirmaţii se confirmă, sursa citată notează că Rusia ar dispune astfel de capacitatea de a distruge sateliţii şi sistemele de supraveghere folosite de SUA pentru monitorizarea lansărilor de rachete intercontinentale de către Rusia. O astfel de armă ar putea ţinti şi dezafecta inclusiv dronele de recunoaştere folosite în prezent în Ucraina.

În noiembrie 2021, SUA au acuzat Rusia de testarea unei arme antisatelit care a provocat un câmp periculos de deşeuri spaţiale, care i-au pus în pericol inclusiv pe membrii echipajului aflat pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI).

Ulterior, Rusia a recunoscut testarea armei dar a negat faptul că echipajul de pe SSI s-ar fi aflat în vreun pericol.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Ei arata in Ucraina ca niste neanderthali dar tot o tin cu propaganda asta siloasa cum ca ei ar avea tehnologie. Maine-poimaine o sa ne spuna ca au nave intergalactice. Clovnii galaxiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *