Actualitate

Rusia îngrijorată de viitoarele rachete sol-sol ucrainene ”Șoimul călător”

Pe 18 februarie, ministrul apărării din Ucraina, Andrei Taran, a anunțat că, în 2021, va fi semnat contractul pentru divizionul pilot de rachete operativ-tactice ”Sapsan”, cunoscut și sub numele de ”Tunetul-2”.

”Deoarece, proiectul este realizat în proporție de peste 80%, trebuie să facem ultimul pas și să îl finalizăm”, a declarat Andrei Taran. Practic, va fi construită o baterie de rachete, precum și mașinile de comandă de la eșaloanele baterie și divizion, toate acestea urmând să fie testate în acest an.

Analiștii militari ruși consideră că Forțele Armate ale Rusiei trebuie să facă ajustări imediate în dotarea regimentelor de rachete antiaeriene desfășurate în regiunile Voronej și Rostov, de la granița cu Ucraina, în cazul operaționalizării sistemelor ”Sapsan”.

Principala caracteristică tehnică a complexelor ucrainene ”Șoimul călător”, care provoacă îngrijorare, este capacitatea acestora de a lovi ținta aproape vertical, în acel moment racheta aflându-se în unghiul mort de angajare a rachetelor din compunerea sistemelor de apărare antiaeriană rusești S-300PM1 și S-400.

Problema nu ar fi gravă dacă rachetele ucrainene ar putea fi interceptate înainte de a intra în zona unde nu pot fi atacate – numită „conul mort”, dar, potrivit analiștilor militari ruși, rachetele ating o altitudine maximă 30 – 70 km, care este în afara razei de acțiune a apărării antiaeriene rusești. De la această înălțime, începe picajul sub un unghi de aproape 90 de grade, cu manevre de evitare pronunțate care generează suprasarcini 20-25G, care se adaugă la celelalte dificultăți în interceptare.

Aceeași îngrijorare au exprimat-o experții ruși și față de rachetele ”Vilha-M” calibru 300 mm, care ar fi fost proiectate cu ajutorul specialiștilor americani de la companiile „Raytheon” și ”Lockheed Martin”. Una dintre deosebirile majore dintre ”Vilha-M” și ”Sapsan” este că prima are o bătaie maximă de 150 km, în timp ce, cea de-a doua este creditată că va lovi ținte la distanța de 480 km, similar rachetelor rusești ”Iskander-M”.

Experții ruși concluzionează că regimentele de rachete antiaeriene 108 și 1536 dotate cu S-300PM1 și S-400 Triumf, staționate în regiunile Voronej și Rostov, sunt în pericol și propun înzestrarea acestora cu noile sisteme S-350 „Vitiaz”, care sunt capabile să intercepteze rachetele ucrainene ”Sapsan”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *