CSI / Rusia

Rusia NU vrea să plătească despăgubirile, însă școlile de peste Nistru nu cedează

Totuși, directorii şcolilor au spus că vor merge mai departe, la Comitetul de Miniştri, cu privire la supravegherea executării hotărârilor CEDO, pentru a primi banii, dar şi clădirile şcolilor.

Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol, a spus că directorii şcolilor se vor întruni cu avocaţii pentru a stabili cum vor acţiona mai departe. „Federaţia Rusă trebuie să achite această sumă, pentru că în dosar sunt semnaţi copiii care au avut de suferit în acea perioadă”, a menţionat directoarea. Ea a mai spus că pentru elevii şi directorii acestor şcoli este importantă retrocedarea clădirilor sechestrate ilegal, dar şi crearea condiţiilor normale de activitate pentru aceste instituţii.

Ion Popuşoi, directorul Liceului „Mihai Eminescu” din Dubăsari, a spus că de la bun început se ştia că lupta nu s-a încheiat odată cu hotărârea de condamnare emisă de CEDO, iar directorul Liceului „Lucian Blaga”, Ion Iovcev, a spus că elevii, părinţii şi profesorii sunt indignaţi de faptul că Rusia nu-şi îndeplineşte obligaţiunile, în conformitate cu decizia CEDO.

În acest sens, reprezentanții Asociației „Promo-LEX” au menționat că autorităţile statelor vizate – R. Moldova şi Rusia – au ignorat inclusiv obligațiile impuse prin Convenție și Hotărârea CEDO din 19 octombrie a anului trecut şi „nu au înregistrat eforturi vizibile privind rezolvarea problemelor ce ţin de restituirea edificiilor, anularea oricăror interdicţii privind asigurarea cu cărţi, manuale sau alte bunuri şi materiale, interzicerea aplicării discriminării şi a campaniilor de intimidare ș.a.”.

De cealaltă parte, agentul guvernamental al RM la CEDO, Lilian Apostol, a precizat că prima ședință a Comitetului de Miniştri cu privire la supravegherea executării hotărârilor CEDO din acest an va avea loc la începutul lunii martie. „Reclamanţii urmează să fie mult mai activi în cooperarea cu Comitetul de Miniştri, noi putem doar să luăm la evidenţă informaţia pe care o vor prezenta”, a spus Lilian Apostol.

Pe 19 octombrie 2012, Marea Cameră a CEDO a condamnat Rusia în dosarul şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană. Sentinţa a fost pronunţată după opt ani de la depunerea dosarului, iar Rusia a fost obligată să achite, în termen de cel mult trei luni, prejudicii a câte 6 mii de euro tuturor celor 170 de reclamanţi şi 50 de mii de euro cheltuieli de judecată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *