CSI / Rusia

Rusia plasează o judecătoare a CPI, care a emis mandatul de arestare a lui Putin, pe lista infractorilor urmăriți

Rusia a plasat un al treilea judecător de la Curtea Penală Internațională (CPI) pe lista sa de urmăriți după ce CPI l-a acuzat pe Vladimir Putin de crime de război în Ucraina, a informat joI, 27 iulie, agenția de presă de stat TASS.

Judecătoarea Tomoko Akane a fost listată ca „urmărită în temeiul unui articol din Codul Penal al Federației Ruse” în baza de date online a Ministerului de Interne al Rusiei, dar fără nicio mențiune despre presupusa ei infracțiune.

Vă amintim că vineri, 17 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Rusiei, Vladimir Putin, acuzându-l de comiterea crimelor de război în Ucraina.

CPI a emis mandatul de arestare a lui Putin sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor și transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.

Rusia recunoaște că a transferat mii de copii din Ucraina, dar spune că acest lucru a fost făcut exclusiv pentru a proteja orfanii și copiii abandonați în zona de război.

Menționăm că Rusia a răspuns mandatului CPI trei zile mai târziu, deschizând dosare penale împotriva procurorului ICC Karim Khan și a judecătorilor care au ordonat arestarea lui Putin, inclusiv împotriva lui Akane și a italianului Rosario Salvatore Aitala.

Khan și Aitala au fost plasați pe lista de urmăriți a Rusiei în luna mai și, respectiv, iunie.

Akane, cetăţean japonez, este unul dintre cei 18 judecători ai CPI din 2018, potrivit site-ului instanţei. Înainte de aceasta, ea a fost ambasadorul Japoniei pentru cooperarea judiciară internațională și a servit și ca procuror.

CPI a declarat că reitereză o declarație emisă în mai, după ce Khan a fost inclus pe listă, în care a spus că este „profund îngrijorată de măsurile coercitive nefondate și nejustificate care ar fi luate împotriva oficialilor CPI”.

CPI a spus de asemenea că va rămâne „nedescurajată în îndeplinirea mandatului său legal de a asigura tragerea la răspundere pentru cele mai grave infracțiuni care vizează comunitatea internațională în ansamblu”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *