CSI / RusiaExterne

Curtea Penală Internaţională transmite că „nu este descurajată” de mandatul de arestare emis de Rusia pe numele procurorului-şef

Curtea Penală Internaţională (CPI) afirmă că nu este „descurajată” de faptul că Rusia l-a pus pe procurorul său şef pe o listă de urmăriţi, scrie BBC. Această decizie vine la două luni după ce Karim Khan, de la CPI, a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Într-o declaraţie de sâmbătă, Curtea a declarat că această mişcare a fost o încercare de a submina „mandatul său legal de a asigura răspunderea pentru cele mai grave crime”, relatează News.ro.

Rusia, care nu este membră a CPI, a calificat anterior mandatul de arestare împotriva lui Putin ca fiind „nul”.

Karim Khan, un avocat britanic ce deține în prezent funcția de procuror-șef al CPI, a emis mandatul de arestare împotriva preşedintelui Putin în luna martie. Acesta a susţinut că președintele rus este responsabil de crime de război şi şi-a concentrat afirmaţiile asupra deportării ilegale a copiilor din Ucraina în Rusia.

De asemenea, a fost emis un mandat de arestare pentru comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru acuzaţii similare.

Se crede că peste 16.000 de copii au fost transferaţi cu forţa din Ucraina în Rusia de la începutul războiului, potrivit oficialilor de la Kiev.

CPI a declarat la momentul respectiv că există motive rezonabile pentru a crede că atât Putin, cât şi Lvova-Belova poartă răspundere penală individuală.

La rândul său, comitetul de anchetă al Kremlinului a anunţat săptămâna aceasta că va începe o investigaţie asupra lui Khan pentru „urmărirea penală a unei persoane despre care se ştie că este nevinovată”.

Într-o declaraţie de sâmbătă, CPI, cu sediul la Haga, a declarat că este „conştientă şi profund îngrijorată de măsurile coercitive nejustificate care ar fi fost luate împotriva funcţionarilor CPI”.

Calificând aceste măsuri drept „inacceptabile”, Curtea a declarat că nu va fi împiedicată să continue să „îşi îndeplinească mandatul independent”.

Khan nu a comentat încă acţiunea împotriva sa.

Între timp, reprezentantul special al secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru copii şi conflicte armate, Virginia Gamba, a făcut obiectul unei examinări separate după ce s-ar fi întâlnit cu Lvova-Belova la Moscova.

Rusoaica a fost citată de agenţia de ştiri Reuters spunând că discuţia a fost „constructivă şi sinceră”.

Cu toate acestea, grupurile pentru drepturile omului şi oficialii de rang înalt au fost contestaţi, unii sugerând că întâlnirea a fost nepotrivită.

„Victimele ucrainene merită să o vadă pe Lvova-Belova în spatele gratiilor la Haga, nu întâlnindu-se cu oficiali de nivel înalt ai ONU”, a declarat Balkees Jarrah, director asociat în cadrul Programului de justiţie internaţională la Human Rights Watch.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *