ROMÂNIA

Rușii, din nou supărați! Avioanele de luptă ale Ucrainei au intrat în spațiul aerian românesc în timpul bombardamentelor

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a criticat în briefingul ei de presă de joi autoritățile de la București, pe fondul episodului de la începtul săptămânii, în care patru aeronave ucrainene au pătruns, pentru câteva minute, în spaţiul aerian al ţării noastre, în mod „neintenţionat”, după cum a anunțat anterior MApN. „Autoritățile române, se pare, nu sunt înclinate să reflecteze asupra riscurilor, să analizeze politica națională din perspectiva intereselor suverane ale țării și poporului, ignorând cererea crescândă din societate pentru o abordare rațională în chestiunile legate de Ucraina”, a spus reprezentanta diplomației ruse.

„Pentru ele (autoritățile române, n.r.) este mai ușor să numere avioanele străine în propriul cer și să se prefacă că totul este în regulă. Și aceasta chiar e mai bine decât dacă ele nu s-ar afla acolo deloc”, a mai declarat Zaharova.

„În ceea ce privește confirmarea de către Ministerul Apărării Naționale al României a faptului utilizării spațiului aerian românesc de către forțele aeriene ale Ucrainei pentru dispersarea aeronavelor militare, în scopul evitării pierderilor «la sol», acest lucru se încadrează perfect în logica Bucureștiului oficial, care sprijină consecvent regimul de la Kiev și, de facto, se asociază cu esența sa sângeroasă, fără a ține cont de propriile interese naționale”, a insistat purtătoarea de cuvânt a ministerului condus de Serghei Lavrov, potrivit Ambasadei Federației Ruse la București.

Alte declarații făcute de Maria Zaharova, în cadrul briefingului de presă de joi:

  • Am luat notă de comunicatul de presă al Ministerului Apărării Naționale al României din 21 iulie 2025, în care se menționează că patru avioane militare ucrainene «au pătruns neintenționat, pentru câteva minute, în spațiul aerian» al României, pentru a fi salvate de loviturile rusești asupra infrastructurii aeroportuare din vestul Ucrainei.
  • Mesajele liniștitoare, formulate cu blândețe și adresate publicului român, de genul «totul este în regulă, au venit ai noștri», nu reprezintă o amenințare reală la adresa securității naționale, a vieții persoanelor sau a patrimoniului românesc, contrastează brusc cu reacția isterică a Bucureștiului față de tema intens vehiculată a «fragmentelor de drone rusești», care, dintr-un motiv sau altul, s-au regăsit pe teritoriul României.
  • În plus, nu trebuie uitat faptul că avioanele de luptă pilotate de ucrainenii se prăbușesc periodic, cum s-a întâmplat pe 22 iulie 2025 în regiunea Volînia cu un avion de vânătoare Mirage 2000. Forțele armate ale Ucrainei l-au primit de la francezi în urmă cu aproximativ o jumătate de an.
  • Este evident că încurajarea aventurilor bandei lui Vladimir Zelenski nu face decât să agraveze degradarea catastrofală a securității europene.

MApN: Avioane ucrainene au intrat neintenționat, pentru câteva minute, în spațiul aerian al României

Avioane ucrainene au fost detectate, în noaptea de duminică spre luni, în spațiul aerian al României, după un atac al rușiilor cu rachete și drone asupra unităților militare din Ucraina, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN) luni, precizând că aeronavele străine au intrat neintenţionat în spațiul nostru.

În jurul orei 03:00, sistemele de supraveghere radar ale MApN au semnalat ţinte aeriene care au evoluat pe diferite traiecte de zbor în spaţiul aerian ucrainean, la nord de frontiera cu România, în apropiere de zona Maramureş – Suceava.

MApN a precizat că după ce a informat structurile care coordonează traficul aerian civil au fost ridicate două aeronave F-16 româneşti din Baza 86 Aeriană Borcea, pentru misiuni de cercetare aeriană, iar în jurul orei 05:00, a fost dat ordin de decolare pentru două aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

„Au fost detectate 12 ţinte aeriene ucrainene care au evoluat în spaţiul aerian ucrainean, la nord de frontiera cu România. Patru dintre acestea au pătruns neintenţionat, pentru câteva minute, în spaţiul aerian al ţării noastre, în zonele Sighetu Marmaţiei şi Vicovu de Sus, fără a reprezenta un pericol real pentru securitatea naţională, viaţa persoanelor sau patrimoniul românesc”, a adăugat MApN.

Instituția a precizat că monitorizează permanent spaţiul aerian naţional şi regional, în strânsă cooperare cu aliaţii din NATO, pentru a asigura siguranţa şi integritatea teritorială a României.

„Deşi ţara noastră nu este vizată direct, desfăşurarea luptelor din Ucraina, în vecinătatea teritoriului naţional, precum şi atacurile asupra infrastructurii ucrainene impun măsuri pentru protejarea cetăţenilor români şi a infrastructurii naţionale. Măsurile sunt dispuse gradual şi sunt adaptate, în funcţie de categoria şi natura ameninţării, pentru prevenirea producerii unor daune extinse, potrivit competenţelor stabilite de CSAT şi de conducătorii instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională”, a mai transmis MApN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *