Rușii își arată mușchii în Marea Neagră
Aplicaţiile au fost lansate pe neaşteptate joi dimineaţă de preşedintele rus, care a luat o decizie în acest sens în drum spre Moscova venind de la Durban (Africa de Sud), unde participase la summitul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud). După preluarea celui de-al treilea mandat prezidenţial, Vladimir Putin a subliniat în mod repetat importanţa unei armate puternice şi agile a Rusiei.
Chiar luna trecută,Vladimir Putin le-a cerut instituţiilor din domeniul apărării să accelereze modernizarea armatei, declarând că manevrele militare trebuie desfăşurate fără a fi în prealabil anunţate, pentru a vedea dacă militarii ruşi au pregătirea de luptă adecvată indiferent de situaţie. Este a doua oară în ultimele două luni când Rusia efectuează aplicaţii militare neprogramate. În luna februarie, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, a avut loc o alertă neanunţată de verificare a districtelor militare Centru şi Sud.
Preşedintele Academiei ruse de probleme geopolitice, Leonid Ivaşov, sugerează că unul dintre motivele desfăşurării acestor exerciţii este de „a agita puţin armata rusă, pentru a arăta că perioada fostului ministru Serdiukov s-a încheiat şi că este nevoie de abordarea pregătirii de luptă a militarilor”. Un alt motiv, potrivit expertului, este necesitatea ca Rusia să-şi demonstreze influenţa în zona Mării Negre, să arate că aceasta este o zonă a intereselor sale strategice şi geopolitice.
Opoziția din Ucraina ia atitudine
Spre deosebire de oficialitățile ucrainene, care „nu observă motive de îngrijorare”, reprezentanţii opoziţiei din Ucraina îşi exprimă nemulţumirea cu privire la manevrele militare desfăşurate spontan de Federaţia Rusă în zona Mării Negre. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către un reprezentant al partidului naţionalist „Svoboda”, Iuri Mihalcişin, transmite „Rador”, care citează Lentu.ru. „Aceste manevre reprezintă o presiune psihologică asupra Ucrainei, un spectacol de forţă în faţa noastră. Toate acestea înseamnă, de fapt, o descurajare a armatei noastre, a poporului nostru, care şi aşa, din cauza crizei, nu crede foarte mult în stabilitatea ţării”, a declarat deputatul ucrainean. Mihalcişin susţine că desfăşurarea manevrelor militare ruseşti este o încercare de a face presiuni asupra preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, „pentru a-l face să devină mai stabil”, adăugând că „cu cât aceste exerciţii se vor desfăşura tot mai aproape de teritoriul ucrainean, cu atât este mare ameninţarea la adresa securităţii naţionale a Ucrainei”.
Deputatul a sugerat că Ministerul de Externe de la Kiev ar trebui să protesteze faţă de aceste manevre militare ale Rusiei, iar Ministerul ucrainean al Apărării să organizeze exerciţii similare. Comentarii negative referitoare la acţiunile Rusiei au fost făcute şi de către Serhi Sobolev, deputat opozant din cadrul partidului ucrainean „Batkivşcina”, care a declarat că manevrele militare ruseşti ar trebui să fie coordonate cu conducerea Ucrainei şi că, dacă partea ucraineană nu va reacţiona în legătură cu recentele exerciţii ale Rusiei, „Kievul va demonstra încă o dată cât este de ineficient”.
La rândul lor, SUA au afirmat că nu sunt îngrijorate de operaţiuni. România și R. Moldova nu au făcut nico declarație vizavi de aplicațiile rusești din Marea Neagră.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!