Actualitate

Rușii se străduie să-i pună în genunchi pe moldoveni. Maia Sandu îi explică lui Dodon, deputaților din Găgăuzia, dar și protestatarilor de ce nu merge la Moscova pentru a negocia un preț mai mic la gazele naturale: „Nu vor și gata”

Conducerea Rusiei și concernului rus „Gazprom” refuză categoric să discute cu oficialii Republicii Moldova despre o eventuală renegociere a contractului de livrare a gazelor naturale, iar din acest motiv nu are niciun rost ca șefa statului sau prim-ministrul să meargă la Moscova, așa cum cer reprezentanții opoziției, dar și participanții la protestele acesteia.

Astfel de declarație a fost făcută luni, 12 septembrie, în cadrul unei emisiuni televizate de la TV8, de către președinta Maia Sandu, care este îndemnată în permanență de către socialistul Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, dar și de către deputații Adunării Populare a Găgăuziei să meargă la Putin și să se înțeleagă pentru un preț mai bun la gaze, transmite Ziarulnational.md.

Astfel, potrivit Maiei Sandu, Republica Moldova va trece cu bine de această iarnă, fie că „Gazprom” va continua să livreze gaze, fie că va rupe contractul pe 1 octombrie.

„Vom trece cu bine de iarna aceasta, dar nimeni nu are certitudinea ce va fi în continuare. Nimeni nu știe ce prețuri vor fi. Noi știm că de pe 1 octombrie intră în vigoare o altă formulă de calcul al prețului. Astfel, prețul ar trebui să scadă semnificativ. Dar există riscul ca „Gazprom” să oprească livrările, deoarece trebuie să trecem la o formulă în care prețul va fi mult mai mic. Deocamdată, Guvernul și „Moldovagaz” nu au primit niciun răspuns concret despre ce va fi după 1 octombrie. Tot ce știm e că trebuie să fie o nouă formulă de calcul, care presupune un preț mai mic decât astăzi” a menționat Maia Sandu.

De asemenea, ea a recunoscut și faptul că dialogul cu partea rusă este foarte limitat, iar acest lucru se întâmplă din cauza războiului pornit de Rusia în Ucraina: „Urma să aibă loc în primăvară ședința interguvernamentală moldo-rusă, dar din cauza războiului nu a mai avut loc. Vom vedea care va fi decizia „Gazprom”. Gaz este, dar depinde mult prețul plătit”.

În același context, Maia Sandu îi asigură pe cetățenii Republicii Moldoova, mai ales pe cei care îi cer pe la protestele organizate de opoziție, că Rusia nu este dispusă să ofere un preț mai mic la gaze, indiferent dacă va merge la Moscova președintele sau prim-ministrul.

„Guvernul a încercat anul trecut să negocieze. Când au început aceste negocieri, „Gazprom” a insistat ca R. Moldova să plătească prețul de piață. În cele din urmă, s-a ajuns la contractul pe care îl avem acum. Dacă era menținut vechiul contract, atunci pe timp de vară trebuia să plătim 100% din prețul de piață a gazului. Asta ar fi însemnat că în această vară să plătim și 3 000 de dolari pentru mia de metri cubi. Acum, pe timp de vară, plătim 70% din prețul de piață. Toți credeau că prețul de piață va fi unul adecvat, dar ce se întâmplă acum nu e normal, aceste prețuri de 2 000 și chiar 1 000 de dolari pentru mia de metri cubi nu sunt normale. Deci, atunci când am început discuții, rușii cereau ca R. Moldova să plătească integral prețul de piață. Noi am obținut această formulă, iar dacă nu existau aceste devieri anormale, atunci aveam un preț bun. În fiecare lună sunt încercări din partea Guvernului de a discuta cu „Gazprom”, de a revedea contractul, dar rușii nu au nicio dorință de a discuta. Nu ar conta nici faptul ca premierul să ceară o întâlnire cu Alexei Miller. Vicepremierul R. Moldova a discutat acum două săptămâni cu domnul Miller despre renegocierea contractului… Nu vor și gata. Și nu e vorba doar de R. Moldova. Ei nu vor să discute nici cu statele europene”, a adăugat Maia Sandu.

Sursa citată amintește că Rusia ar fi premeditat acest plan încă în vara anului trecut, după vizita lui Dmitri Kozak la Chișinău.

„Noi din start le-am spus că nu vom pune în același coș discuțiile despre prețul la gaze și alte chestiuni. Dacă puneam în același coș prețul la gaze, dar și alte chestiuni, atunci nu ieșea nimic bun din asta. Nu vă pot spune ce anume ar fi cerut Federația Rusă, dacă noi acceptam să fie discutat prețul la gaze la un loc cu alte chestiuni. Am spus că nu vom vorbi despre Transnistria, despre exporturi… E un contract comercial dintre „Gazprom” și „Moldovagaz”. S-a semnat acel protocol despre auditul asupra datoriilor. Dar să fie clar pentru toți: nu e vorba de datoriile Guvernului. E vorba de datoriile „Moldovagaz”, iar „Gazprom” continuă să dețină pachetul majoritar de acțiuni acolo. Dacă ne amintim bine, conducătorii de la „Moldovagaz” ne spuneau în august-septembrie 2021 despre faptul că proiectul noului contract este gata și nu vor fi probleme… Dar cu o zi înainte de expirarea contractului „Gazprom” a spus că nu va fi semnat niciun contract și că oprește livrarea gazelor”, a subliniat Sandu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Maldavenii s-au pus ei singuri în genunchi încă de la „înființarea” RM. Toate contractele cu rușii și cu transnistrenii au fost făcute pentru câștigul propriu al unora din RM și al rușilor în general, au refuzat cu încăpățânare orice soluție viabilă de diversificare a mixtului energetic și dacă nu era acest război ci ghini mărgeau afaciri cu rușii: mamă, mamă. Pi maldaveni nu trebuie să-i înveți să șii curvi, au învățat demult asta de la ruși și au dus învățătura la sublim.
    De fapt, prin protestele astea și îndemnurile la negociere cu rușii, îmi confirmă cele spuse și îmi întăresc convingerea că nu merită să fie ajutați până când nu se alege o cale dorită de toți (majoritatea) cetățenilor maldavani. Nu avem nevoie de curve fițoase în UE.
    N-aveți decât sî șiți jițelul „înțelept” dintre cele două lumi: șî cu estu șî cu vestu și voi tot o calicie o să rămâneți.
    În toată povestea asta doar Maia Sandu pare din alt film (cu toate bubele ei moldoveniste), restul toți o apă și-un pământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *