Editorial

Rușii și „complicitatea din interior” în R. Moldova

Rusia folosește cu succes „complicitatea din interior” și în cazul R. Moldova. Etnicii ruși de aici formează ceea ce tradițional se numește „coloana a cincea”. Funcționalitatea acestei „coloane” este asigurată și menținută printr-un „război informațional” foarte eficient. Războiul informațional sau – în altă terminologie – „războiul psihologic” este asigurat de mijloacele de comunicare în masă care au devenit extraordinar de puternice și eficiente în ultimul timp când acestea au atins un înalt grad de globalizare. (Azi, la ziare și televiziuni trebuie adăugate Internatul care a micșorat spectaculos distanțele dintre indivizi și chiar dintre sate și dintre civilizații).

În cazul Crimeii mijloacele de comunicare în masă au declanșat o puternică și eficientă campanie de dezinformare a opiniei publice din Ucraina, Rusia și din întreaga lume. Informația a devenit o armă extrem de valoroasă, mai valoroasă decât tancurile. În cazul dat forța fizică este mai puțin eficientă, fiindcă victoria asupra adversarului nu este asigurată de numărul tancurilor, ci de inteligența umană, care include dezinformarea, diversiunea propagandistică, vicleșugul, ipocrizia, minciuna, manipularea opiniei publice. Astfel, războiul este câștigat de cei care câștigă de partea lor opinia publică, adică își asigură „complicitatea din interior”, după terminologia lui Sun Tzu.

În cazul Crimeii rușii au câștigat strălucitor războiul informațional din care motiv peninsula a fost cucerită fără a se trage un foc de armă.

Dacă rușii ar dori, ar câștiga acum și războiul cu R. Moldova fără să tragă un foc de armă. De ce? Fiindcă au aici o extraordinară „complicitate din interior”: sub pretextul asigurării „pluralismului politic” practic toate televiziunile din Chișinău lucrează pentru promovarea punctului de vedere rusesc, spre deosebire de presa din Rusia care nu-și permite un asemenea lux. O armată întreagă de politicieni și „analiști politici” promovează nestingheriți „argumentele” Moscovei și, în consecință, eforturile conducerii de apărare a independenței noastre statale, dacă sunt sincere, au efectul apei care se scurge în nisip.

Legendarul Ulise a folosit vicleșugul cu calul de lemn pentru a-i introduce în oraș pe greci. Moldova e plină cu „cai rusești” și nimeni nu se gândește să-i trimită înapoi, în patria lor. Să nu înțeleagă oare conducătorii noștri ceea ce a înțeles încă anticul Sun Tzu cu două mii cinci sute de ani în urmă?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *