Social

Să-i cinstim pe cei vârstnici, ca pe părinți

Dacă vârstnicii care au copii se pot baza pe sprijinul lor, atunci pensionarii care nu au pe nimeni sunt expuși riscului de a-și trăi ultimii ani din viață în chinuri groaznice. În satul Ustia din raionul Dubăsari, autoritățile încearcă să rezolve această problemă. Mai bine de un an, în localitate a fost implementat un proiect care prevede delegarea unui asistent personal pentru bătrânii neputincioși și bolnavi. Cei care prestează asemenea servicii sunt bucuroși că primesc un salariu lunar, iar pensionarii sunt mulțumiți că cineva le dă o mână de ajutor.
 

La circa 50 de km de Chișinău, pe malul drept al râului Nistru, chiar lângă Hidrocentrala de la Dubăsari, într-o zonă pitorească, între lunci înverzite și copaci înfloriți se află satul Ustia. Aici, la câteva sute de metri de primărie, într-o casă amenajată în stil tradițional moldovenesc, i-am găsit pe soții Clemențov, Vladimir și Eugenia. Aceștia sunt pensionari și nu au copii. Pentru că nu puteau face față activităților zilnice, cei doi au beneficiat de un program național ce pune la dispoziția vârstnicilor o persoană care îi îngrijește la domiciliu.

„Mă bucur că am de lucru la mine în sat”

Asistenta personală a familiei Clemențov este Galina Stratulat din aceeași localitate. Femeia are patru copii dintre care doi sunt căsătoriți, iar ceilalți doi învață în capitală. Deși acest job nu-i asigură toate nevoile financiare, ea este mulțumită că l-a obținut și spune că-i place să lucreze la cei doi bătrâni pentru că într-un an și jumătate, practic, au devenit o familie.


Galina Stratulat

„Conform programului trebuie să vin aici de luni până vineri, dar se întâmplă să mai trec uneori sâmbăta sau duminica. De dimineață stabilim împreună ce facem și după mă apuc de lucru. Lunar primesc puțin sub două mii de lei, dar mă bucur că pot lucra la mine în sat”, a mai adăugat asistenta.

Conform reprezentanților de la primărie, cei doi pensionari au beneficiat de acest program pentru că Eugenia Clemențov este țintuită la pat, nu se poate ridica, cu greu mănâncă singură și nici nu vede. Iar soțul ei Vladimir la fel este bolnav și nu poate depune prea mult efort fizic.

Asistenta personală le-a schimbat viața

Vladimir Clemențov care degrabă va împlini 80 de ani, povestește că înainte de venirea Galinei Stratulat îi era foarte greu să îngrijească de soția bolnavă și totodată să mai lucreze pe lângă casă.

„Soția este la pat de opt ani. În tot acest timp stă doar culcată pe spate. De câțiva ani nu vede nimic, iar medicii au spus că are nevoie de operație la ochi. Din păcate, în starea în care se află n-o putem duce la spital și ne chinuim acasă. De când a venit Galina îmi este mai ușor. Ea îngrijește de Eugenia, face mâncare, curățenie și spală”, ne-a mărturisit pensionarul.

Conform legii, asistentul la domiciliu trebuie să ofere beneficiarului următoarele servicii: îngrijire personală, mobilitate, sarcini menajere de bază, participare la viaţa socială, supraveghere şi îndrumare. Galina Stratulat spune că face tot de ce au nevoie bătrânii și nu mai verifică dacă activitățile sunt stipulate în legislație sau nu.

Cum ajungi asistent la domiciliu?

Câteva femei din localitate ne-au mărturisit că asistenții sociali care lucrează în prezent în Ustia și-au obținut funcțiile pentru că ar avea pile printre autorități.

Prin urmare, Violeta Stratulat, asistentul social din sat, neagă acuzațiile și spune că prestatorii de servicii au fost selectați după mai multe criterii, iar cei care au fost angajați au corespuns tuturor punctelor. Potrivit ei, în Ustia lucrează cinci asistenți personali care îngrijesc de unu sau doi bătrâni.


Violeta Stratulat

„Pentru a obține acest serviciu trebuie să fii șomer, să nu ai alte surse de venit și să poți lucra cu bătrânii. Cine îți sunt rudele nu contează”, a mai subliniat asistentul social.

Aprobarea Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Serviciului social „Asistenţă personală” a avut loc prin Hotărârea de Guvern nr. 314 din 23 mai 2013. Scopul Serviciului este de a oferi asistenţă şi îngrijire copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi severe, în vederea favorizării independenţei şi integrării lor în societate.

Conform legislației, pentru a solicita admiterea în program, persoana cu dizabilităţi sau reprezentantul său legal depune o cerere scrisă la unitatea de asistenţă socială sau direct la prestatorul de serviciu. La cerere se anexează următoarele acte:

– copia documentului de identitate al solicitantului sau al reprezentantului său legal;
– copia certificatului de dizabilitate și a hotărârii judecătorești;
– copia deciziei administraţiei publice locale de instituire a tutelei, în cazul în care beneficiarul a fost declarat incapabil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *