Să ne decidem singuri soarta
Opţiunea mea este pentru participare la referendum, pentru alegerea preşedintelui de către întreg poporul, pentru apărarea intereselor naţionale ale poporului din care facem parte, pentru asumarea unei responsabilităţi totale pentru tot ce se întâmplă în R. Moldova. Din păcate, după 19 ani de independenţă, noi încă nu ne simţim stăpâni la noi acasă şi continuăm să aşteptăm sau le permitem altora să rezolve problemele cu care ne confruntăm. Cu certitudine, este necesară stabilirea unor relaţii armonioase şi menţinerea păcii interetnice, drept premisă importantă pentru implementarea oricărui program de dezvoltare economică şi socială a ţării. Dar să recunoaştem şi faptul că, spre regret, minorităţile naţionale, aproape fără excepţie, s-au unit în jurul Partidului Comuniştilor împotriva intereselor noastre naţionale, reuşind să atragă de partea lor şi o parte a moldovenilor, fie prin inducerea în eroare a acestora, fie prin promisiuni goale şi false, declarate uneori a fi „patriotice”. Cea mai mare crimă a acestui „cartel politic” este intenţia de distrugere totală a populaţiei băştinaşe, a satelor moldoveneşti, datorită cărora ne-am menţinut ca popor în vremuri de grea încercare, iar prin aceasta – a rădăcinilor noastre. Culmea este că în ultimul timp ni se indică insistent şi tot mai frecvent, tot de către ei, şi asupra identităţii noastre naţionale şi denumirii limbii în care vorbim.
Noi suntem cei care trebuie să ne descurcăm şi în aceste probleme, să ne decidem singuri soarta şi să nu permitem să facă aceasta alţii pentru noi. Să demonstrăm acest lucru chiar în cadrul actualului referendum, spunând un „DA” categoric alegerii preşedintelui de către întreg poporul. Să demonstrăm din nou, aşa cum am făcut-o şi altădată, că suntem uniţi, puternici, că ştim bine ce dorim să facem şi cum trebuie să facem şi doar în acest caz vom fi stimaţi şi apreciaţi şi de reprezentanţii altor popoare şi altor state. Să punem punct şocurilor politice, economice şi sociale prin care ne impun unii să trecem, chiar dacă pentru aceasta acceptă să sufere şi ei, alături de noi, doar pentru ca nouă să nu ne fie mai bine şi să nu ne simţim mai liberi. Iată de ce referendumul constituţional este vital nu doar pentru soluţionarea crizei politice, dar şi pentru a demonstra că suntem un popor în stare să-şi decidă singur soarta.
În cabina de vot secret fiecare este liber să opteze în favoarea unei sau altei variante de răspuns. Dar boicotarea referendumului, inclusiv prin implicarea unor organe ale administraţiei publice locale, este o acţiune ilegală, care îndeamnă la nesupunere şi la nerespectarea legilor, iar formaţiunile politice şi conducătorii administraţiilor publice locale care se dedau la astfel de acţiuni ar trebui să fie sancţionaţi dur, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Nu pot fi de acord cu oponenţii noştri politici care spun că am avut deja doi preşedinţi aleşi de popor, dar lucrurile nu au mers atât de bine. Personal, consider că atât Mircea Snegur, cât şi Petru Lucinschi au făcut tot ce s-a putut face în acele timpuri şi cel mai important e faptul că ei au pus temelia statalităţi R. Moldova. De ce însă aceiaşi oponenţi nu vorbesc şi despre cel de-al treilea preşedinte, ales de Parlament, dar care a reuşit să uzurpeze întru totul puterea în stat, să instaureze dictatura, să monopolizeze toate domeniile de activitate social-economică, să facă din R. Moldova cea mai săracă, dar şi cea mai scumpă ţară din Europa?
Ceea ce trebuie să facem cu toţii acum e să ieşim la referendum şi să votăm PENTRU. Să transmitem acest mesaj de la om la om, din casă în casă. Noi nu avem nevoie doar de victorie – avem nevoie de o victorie hotărâtoare, definitivă şi incontestabilă. Astfel ca la alegerile prezidenţiale şi parlamentare care urmează să aibă loc să nu oferim nicio şansă unei eventuale reveniri la putere a comuniştilor – partid antiistoric, iar în cazul nostru, antinaţional. R. Moldova are nevoie de un parlament care să reprezinte interesele poporului, dar şi de un preşedinte puternic, capabil să asigure stabilitatea politică şi economică în ţară, continuarea şi realizarea cu succes a reformelor sociale şi economice, ducerea la bun sfârşit a procesului de integrare europeană a ţării.
Grigore Belostecinic,
dr. hab. în şt. economice,
profesor universitar, rector ASEM,
membru corespondent al AŞM
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!