„Să vă ferească Dumnezeu de spumele lui Dodon”
Ei bine anii trec, iar astăzi peisajul este altul. Ușor, ușor cetățenii diferitor țări încep să audă despre țara noastră și nu datorită unui clasament ce poziționează R. Moldova pe locuri fruntașe, ci din cauza politicenilor noștri și gafele pe care le fac.
Da, anume gafele lor ne fac să roșim când spunem că venim de pe bucățica de pământ dintre Nistru și Prut. Prima experiență de acest gen a fost imediat după arestarea fostului premier Vlad Filat. Cu viteza luminii, stirea a făcut înconjorul planetei, iar curiozitatea străinilor nu a mai putut fi stăpânită. Și astăzi unii prieteni mă întreabă detalii despre cazul lui Filat și soarta acestuia. La un an de la arestarea politicianului, cazul stârnește mare interes. Curios este că străinii își dau bine seama de toate subtilitățile procesului de judecată: de la sedințele în spatele ușilor închise, la interzicerea fostului premier de a vorbi în fața presei. ”A rămas să îl ucideți ca pe Gaddafi și nu sunteți mai buni decât cei din Libia”, mi-a spus zilele trecute un prieten irlandez.
Însă cunoștința vastă a străinilor despre R. Moldova nu se oprește aici. Tot datorită incapabilității politicienilor noștri de a guverna o țară cât palma, dar care se țin cu mâinele și picioarele de un scaun îmbrăcat în piele, sunt alegerile recente, când moldovenii și-au ales noul președinte. Lupta grea care s-a dat în turul II l-a scos învingător pe Igor Dodon. Și de parcă ar fi o telenovelă spaniolă, CEC amână să anunțe victoria socialistului, care însă imediat s-a proclamat președintele țării și a și fost felicitat și invitat de Putin la Moscova.
Suntem peste tot în paginile ziarelor, oameni buni! Străinii citesc și urmăresc ce se întâmplă în R. Moldova. Protestele ce au izbucnit în țară dar și peste hotarele ei, imediat după ce au apărut dovezi că alegerile au fost fraudate, au făcut ca pe fiecare continent să se vorbească din nou despre R. Moldova, și deloc de bine. ”Nici să fure nu știu ai voștri. La alegeri poți să furi de parcă ai purta mănuși: mult și nu te prinde nimeni. La voi se fură, habar nu am de unde dintr-o țară atât de săracă, un miliard, nimeni nu vede, iar după se încearcă să se facă dreptate, de ochii lumii. La fel va fi și în cazul alegerilor: s-a furat, iar după, să vă ferească Dumnezeu de spumele lui Dodon”, mi-a zis zilele trecute un prieten din Africa ce s-a stabilit de ani buni în Irlanda.
P.S: Domnilor politicieni, alegerile au trecut, fapt ce sper că nu vă împiedică să vă reamintiți că ați promis oamenilor un trai omenesc demn de anul 2017 care acuș bate la ușă. Totuși, ne arată străinii cu degetul și e păcat, mare păcat. Părinții noștri nu merită așa soartă.