SACRILEGIU! PLDM abuzează de biserică în scopuri electorale
Preoții Mitropoliei Moldovei se află în derută. După ce, acum o lună, ÎPS Vladimir îi atenționa că pot fi opriți de a săvârşi cele sfinte, dacă se vor implica în alegerile locale, mitropolitul însuşi a apărut pe un poster electoral în favoarea lui Serafim Urechean. Mitropolia dă de înțeles că partidul condus de Filat nu a cerut acordul Înaltpreasfințitului în această privință. Iar liberal-democrații afirmă că pentru ei nu contează altceva, decât victoria lui Urechean în alegeri…
Acum două săptămâni, în ziarul „Adevărul”, a apărut un poster electoral cu fotografia ÎPS Vladimir și un citat dintr-un discurs pe care mitropolitul l-a ținut în Catedrala Nașterii Domnului, în ziua lansării lui Urechean în actuala campanie electorală. În acest text, mitropolitul îi mulțumește și îl binecuvântează pe ex-primarul de Chișinău pentru reconstrucția Catedralei, a Clopotniței și a altor lăcașe de cult. Mai jos, pe aceeași foaie electorală, e scris mășcat, cu alb pe verde: „De aceea și eu votez Serafim Urechean primar general”…
Mitropolitul face ceea ce le interzice preoţilor…
Apariția într-o atare ipostază a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova i-a lăsat fără replică pe preoții Mitropoliei. Nedumerirea preoţimii a fost cu atât mai mare, cu cât, pe 8 mai 2015, ÎPS Vladimir a emis o circulară prin care a interzis clericilor să se implice în alegerile locale sau să susțină vreun concurent electoral. Cei care încalcă această directivă, se arăta în document, riscă să fie caterisiți, adică opriți de a săvârși cele sfinte.
Tot atunci preoților înscriși pe listele unor partide li s-a propus să aleagă între preoție și politică. Blagocinul de Căușeni, preotul Victor Velciug, de exemplu, care candida la funcția de consilier local pe lista PLDM, s-a retras imediat din cursă. „După hotărârea Sinodului arhieresc, am vorbit cu cei de la partid și m-am retras, căci nu puteam merge împotriva binecuvântării Mitropolitului”.
Astfel, lucrurile se mișcau spre bine, în strictă tradiție creștină, când, pe nepusă masă, Mitropolitul a apărut în posterul PLDM. Nedumeriţi de cele întâmplate, preoții care au discutat cu noi despre aceasta ne-au rugat să le păstrăm anonimatul. „E o chestie urâtă! Nu vreau să cred că Vladâca și-a dat acordul”, ne-a spus unul dintre aceştia. „Mă tem că PLDM l-a folosit pe mitropolit, fără să-i ceară consimţământul. După ce a emis circulara, ar fi prea cinic să facă el însuși așa lucruri”, consideră un alt cleric.
Mitropolitul nu şi-a dat acordul şi Urechean nu ştie nimic…
Căutând să aflăm cine l-a împins pe mitropolit să facă acest pas, l-am căutat mai întâi de toate pe el, dar ÎPS Vladimir nu ne-a răspuns la telefon. În schimb, secretarul său, preotul Vadim Cheibaș, ne-a explicat că PLDM a cerut şi a primit acordul ierarhului doar pentru a publica fragmente din discursul despre Urechean. „Mitropolitul și-a dat consimțământul să-i fie publicate doar declaraţiile, nu şi cuvintele adăugate în poster, pe care nimeni nu le-a coordonat cu el. Reiese că Înaltpreasfinţitul face agitaţie electorală, pe care tot el o interzice. De aceea, Mitropolia va solicita PLDM să renunţe la astfel de publicitate”, a adăugat Cheibaș.
De cealaltă parte, la PLDM, acest subiect este unul tabu. Serafim Urechean ne-a spus că nici nu a auzit despre respectivul poster. „N-am idee, prima dată aud. Iată, eu stau cu nişte oameni aici și cu treburile astea nu mă ocup. M-oi interesa și vă voi suna”, a precizat fostul edil.
„Rămâne să ne bucurăm şi să aruncăm cuşmele…”
În locul lui Urechean, ne-a telefonat fostul său adjunct de la Primărie, Mihai Furtună, care este şi membru al staff-ului PLDM. Şi el ne-a spus că habar nu are despre ce vorbim, dar a adăugat, totuşi: „Citatul mitropolitului e luat din cuvintele lui, spuse la Catedrală. Dar în ce formă a apărut în presă, nu știu. Cred că ceva aici, nu ştiu ce să zic…”.
La rândul său, Larisa Manole, șefa serviciului de presă al PLDM, ne-a sfătuit să discutăm cu șeful staff-ului, Simion Pleșca. Dar nici de la acesta n-am aflat nimic nou. „Despre poster nu știu. De asta s-a ocupat Aurelian Dănilă, omul de încredere al lui Urechean”, ne-a spus Pleșca.
Fostul președinte al Uniunii Teatrale din Moldova, Aurelian Dănilă, recunoaşte că este prieten cu Urechean, dar infirmă că ar avea vreo legătură cu posterul în cauză: „Eu am dat telefoane, am întrebat niște cunoștințe ce părere au despre Urechean, dar cu Mitropolitul nu am avut nicio legătură”.
Când am revenit la Pleșca, el ne-a rugat să-l telefonăm mai târziu. În cele din urmă, el a arătat iarăşi spre Dănilă: „E încâlcită chestia. Realizarea a făcut-o, totuși, cetățeanul despre care ți-am spus, Aurelian. Ăsta e proiectul lui. Alte detalii nu cunosc. Situația e delicată, dar rămâne să ne bucurăm ca, pe 14 iunie, candidatul nostru să câştige și să aruncăm cușmele sus, sus, sus!”.
„Jurnalismul se uită prin proctoscop”
Potrivit surselor noastre din cadrul Mitropoliei Moldovei, există şi preoţi care participă la alegerile locale în calitate de concurenți electorali şi refuză să se supună circularei emisă de ÎPS Vladimir. Unul dintre aceştia este Alexandru Comendant, candidat din partea PL la funcția de consilier în s. Băcioi. Solicitat de noi, preotul s-a eschivat să-şi explice decizia şi ne-a răspuns pe scurt: „Cu ce scop chestia asta? … Cine v-a dat informaţia? …. De unde aveţi telefonul meu? … Nu cred că e bine să faceţi articol. … Cu părere de rău, în ultimul timp, jurnalismul în loc să se uite prin microscop la lume se uită oleacă prin proctoscop. … Am să vă rog cu chestia asta să nu mă deranjaţi”.
Secretarul Mitropoliei, Vadim Cheibaș, ne-a spus că preotul Alexandru Comendant a fost prevenit că nu are dreptul să candideze. „Dacă nu se va retrage din competiția electorală, Mitropolitul va decide cum să-l sancționeze”, a adăugat Cheibaș.
Circulara ÎPS Vladimir din 8 mai 2015
Spre atenţia slujitorilor din cuprinsul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove!
În contextul apropierii alegerilor locale, reamintim că, conform concepţiei sociale a Bisericii Ortodoxe, slujitori nu se pot implica în activităţi politice, procese electorale, cum ar fi susţinerea publică a organizaţiilor politice participante la scrutin sau a candidaţilor independenţi, acţiuni de agitaţie etc. Totodată, nu se permite nici participarea slujitorilor în procesele electorale în calitate de candidaţi pentru nicio funcţie a autorităţilor reprezentative, la niciun nivel. Slujitorii care candidează pentru funcţiile de primari sau membri ai consiliilor locale, precum şi cei care deja deţin asemenea funcţii, sunt obligaţi să se retragă din cursa electorală şi respectiv să renunţe la posturile incompatibile cu îndeplinirea misiunii pastoral-misionare şi cu statutul de preot, în caz contrar, aceştia vor fi opriţi din a sluji cele sfinte.
Fragmente din „Fundamentele Concepţiei Sociale a Bisericii Ortodoxe Ruse”
„Sinodul episcopal al Bisericii Ortodoxe Ruse din 1994 a accentuat justeţea poziţiei potrivit căreia Biserica nu acordă preferinţă nici unei organizări statale, niciunei doctrine politice existente”…
„Există domenii în care clerul şi structurile canonice ale Bisericii nu pot să sprijine statul sau să coopereze cu el. Acestea sunt: lupta politică, agitaţiile electorale, campaniile în sprijinul unor partide politice sau persoane private şi al unor lideri publici sau politici…”.
„Participarea conducerii superioare a Bisericii şi a clerului şi, prin urmare, a Plinătăţii Bisericii la activităţile unor organizaţii politice şi la procesul electoral, sprijinind în mod public organizaţii politice implicate în alegeri, candidaţi independenţi, agitaţii electorale şi aşa mai departe, sunt imposibile. Clerului nu-i este îngăduit să accepte candidaturi pentru alegeri în nici un fel de organe ale puterii reprezentative, la nici un nivel”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!