Actualitate

Salcia energetică – o investiție în viitor

Primii puieți de salcie energetică au ajuns în Moldova anul trecut. După doi ani de negocieri și reglementări legislative a fost înființată prima plantație-test de salcie energetică la Bozieni, Hâncești. „Am început în 2011, dar pentru că planta nu era reglementată și nu figura în registrul plantelor agricole, a trebuit să muncim mult ca să putem introduce în țară materialul săditor, să facem o plantație-test și, ulterior, s-o înregistrăm în registrul soiurilor de plante din R. Moldova”, explică Vladimir Bragaru, proprietarul primei plantații de salcie energetică din țară.

Investiție – 2700 euro/ha

Jurist de meserie, devenit agricultor cu experiență, Vladimir Bragaru spune că a studiat atent toate plantele energetice, dar s-a oprit la salcie deoarece are cele mai bune calități și poate fi utilizată atât în forma brută, cât și în calitate de materie primă la fabricarea peletelor și brichetelor. „Este o plantă lemnoasă și are o putere calorică mare. Mai mult, crește rapid, poate fi folosită în diferite cazane, nu poluează și nu distruge cazanele. Cumulând toate acestea, vedem că este una dintre cele mai bune plante energetice”, ne demonstrează Vladimir Bragaru, laureatul Galei „Moldova Eco-Energetica 2014” la categoria tehnologii eco-responsabile.

Deși a început cu o plantație de 2 hectare, Vladimir Bragaru are un plan ambițios de a planta în total 1000 de hectare de salcie energetică. „Anul acesta alți doi antreprenori au înființat două plantații: una în r-nul Cahul și alta în r-nul Sângerei. Noi le-am livrat materialul săditor și tehnologiile. La finele anului sunt foarte mulțumiți de cum s-au dezvoltat plantațiile. Indiferent că sunt la nord sau la sud, plantele s-au dezvoltat identic, au o înălțime de 2-2,5 metri”, se arată mulțumit agricultorul.

Potrivit lui, investiția într-o plantație de salcie energetică cu suprafața de un hectar variază între 2500 și 2700 de euro. Această sumă vizează cheltuielile pentru achiziția butașilor, precum și toate lucrările de sădire și întreținere a plantației în primii doi ani. „După al doilea an, antreprenorul nu mai trebuie să facă vreo investiție adăugătoare, ci doar să recolteze salcia o dată pe an sau în doi ani pe parcursul a 25 de ani”, menționează antreprenorul.

„Cultură de viitor care va aduce profit”

După recoltare obținem tocătură lemnoasă care poate fi arsă în cazane speciale sau poate fi transformată în pelete sau brichete. Deși a ajuns să investească în plantele energetice din dorința de a-și lansa propria linie de producere a peletelor și brichetelor, Vladimir Bragaru afirmă că în prezent nu se gândește la deschiderea unei linii de procesare a biomasei „pentru că este o așa cerere de materie primă pe piață că pot s-o cultiv și s-o comercializez fără a o procesa”.

Bărbatul consideră că, deși este un domeniu nou, are perspective de dezvoltare mai ales în R. Moldova care este dependentă de furnizorii străini de energie. „Trebuie să ne gândim la faptul că noi producem la noi în țară. Cultura respectivă odată înființată influențează creșterea PIB-ului. Și, desigur, înlocuiește anumite produse energetice de import, folosite în mediul casnic sau industrial”, subliniază antreprenorul. Cu toate acestea, însă, mai sunt mulți care se arată sceptici. „Avem nevoie de timp ca să le demonstrăm că planta pe care o creștem merită atenție și este o cultură de viitor care ne va aduce profit și ne va permite să ne dezvoltăm mai departe”, exclamă agricultorul.
Vladimir Bragaru se arată încrezut în faptul că și în R. Moldova se poate face agricultură performantă. „Agricultura este un domeniu riscant doar pentru cei care nu știu să facă agricultură corect. Cunoscând toate nuanțele și având o atitudine foarte serioasă, adecvată pentru ceea ce faci, reușești”, conchide acesta.

Salcia energetică este o plantă care poate fi folosită în locul cărbunilor sau al lemnului de foc și are o putere calorică mai mare cu 50% decât a fagului ori salcâmului. Un singur hectar de salcie energetică poate produce până la 40 de tone de material lemnos pe an.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *