Sănătate

(Sănătate) Ce să mănânci ca să nu fii depresivă

O nouă cercetare vine să întărească legătură puternică dintre alimentele pe care le consumăm şi starea noastră psihică. Studiul a arătat clar că o dietă săracă în produse procesate şi bogată în fructe, legume, leguminoase, peste şi oleaginoase scade semnificativ riscul de a suferi de depresie.

Au fost implicaţi peste 15.000 de participanţi la studiu care nu au avut niciodată un episod depresiv, iar după zece ani în care unii şi-au schimbat dietă s-a constatat că peste 1500 dintre ei au fost diagnosticaţi cu depresie şi trataţi cu medicamente antidepresive. Concluzia cercetătorilor a fost aceea că persoanele care au urmat o dietă sănătoasă au prezentat un risc mult diminuat de a face depresie.

Iată ce alimente nu trebuie să-ţi lipsească din dietă:

1. Verdeţurile

Două studii mari realizate de-a lungul timpului scot la iveală clar faptul că un consum ridicat de verdeţuri şi legume proaspete împiedică degradarea creierului şi-l apară de probleme grave.

Este important să consumi zilnic verdeţuri, deoarece acestea au un conţinut mult mai ridicat de vitamina E decât legumele, iar acesta este un nutrient esenţial care protejează neuronii. Foloseşte tot timpul uleiul de măsline extravirgin în salatele de verdeţuri, deoarece grăsimile sănătoase favorizează o absorbţie mai bună a vitaminei E.

2. Fructe de pădure

Dacă îţi place să mănânci iaurt simplu cu câteva fructe la alegere este mai bine să optezi pentru căpşuni sau afine. Acestea protejează creierul de îmbătrânirea prematură.

3. Peste

Una sau două porţii de peste pe săptămâna sunt esenţiale pentru sănătatea creierului şi a inimii, susţin cercetătorii.

4. Vin roşu

Consumat cu moderaţie oferă protecţie pentru inima şi previne îmbătrânirea prematură a creierului. Prin urmare, în loc să optezi pentru alte băuturi alcoolice este recomandat să bei câte puţin vin roşu pentru a te relaxa.

5. Nuci şi alte oleaginoase

Conţin acizi graşi omega-3 care protejează creierul de boli şi te ajută să previi depresia. Consumă-le în cantităţi mici, deoarece nu este necesar să exagerezi cu ele pentru a beneficia de efectele protectoare!

sursa: eva.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *