(SĂNĂTATE) Migdalele – ideale pentru bolile de piele
Nu se cunoaşte cu precizie originea migdalului; după unii autori, ar fi originar din Asia Centrală, în timp ce alti specialişti indică Africa de Nord ca zonă de provenienţă. Indiferent de locul de baştină, acest arbore s-a răspândit în întreaga zonă mediteraneană.
Uleiul de migdale tratează arsurile, crăpăturile sau alte afecţiuni ale pielii şi alină durerea.
Uleiul de migdale dulci şi laptele de migdale au o actiune emolientă asupra pielii, mărindu-i elasticitatea şi hrănind-o, grație conținutului important de acizi graşi mononesaturati şi polinesaturați (a se vedea compozitia).
Migdalele sunt alimente ideale pentru creştere, recomandate de asemenea, celor care fac mult sport, femei însărcinate sau care alăptează. În plus, sunt indicate pentru persoanele în vârstă, în prevenirea carențelor minerale şi vitaminice.
Consumul de migdale contribuie la reechilibrarea nervoasă (fiind indicat în caz de neurastenie) şi are efecte tonice şi remineralizante. Fructele conțin o cantitate apreciabilă de vitamine, în special din grupa B, le lipsesc betacarotenul şi vitamina C.
Unii specialişti acordă o mare importanță migdalelor, comparându-le cu carnea sau cu laptele matern. Deşi au un conținut important de proteine, migdalele nu pot fi consumate în cantităti mari, deoarece continutul lor caloric este prea mare. De asemenea, sunt recomandate persoanelor care au tendinţa de a face uşor infectii şi inflamaţii (intestinale, pulmonare etc.).
Remedii
• Laptele de migdale se prepară în felul următor: introduceți 50 g migdale în apă călduță şi lăsați-le să stea 10 minute pentru a curăța pielița mai usor. Zdrobiți-le într-un mojar, adăugând din când în când apă rece, până la obținerea unei paste, pe care o diluați cu un litru de apă călduță. Dizolvați apoi 50 g miere si strecurați printr-un tifon.
• Un remediu pe care medicina populară îl recomandă în tratarea ulcerului este siropul de migdale. Amestecați 500 g migdale dulci cu 150 g migdale amare, pisate fin. Turnați treptat peste pulbere 125 ml apă și adăugați 750 g zahăr. Puneți apoi peste piureul obținut un sirop din 1,5 l apă rece si 2,5 kg zahăr și fierbeti pe baia de apă. Consumați trei pahare de sirop diluat cu apă minerală pe zi.
Compoziție (la 100 grame)
Energie (kcal) 575,0
Apă (g) 5,0
Proteine (g) 19,0
Glucide disponibile (g) 4,5
Fibre alimentare (g) 15,0
Lipide (g) 53,5
AG mononesaturati (g) 36,6
AG polinesaturati (g) 10,0
Sodiu (mg) 6,0
Potasiu (mg) 800,0
Magneziu (mg) 250,0
Fosfor (mg) 470,0
Calciu (mg) 250,0
Caroten (mcg) –
Vitamina C (mg) –
Vitamina E (mg) 24,0
Vitamina D (mcg) –
Vitamina B1 (mg) 0,23
Vitamina B2 (mg) 0,75
Vitamina B3 (mg) 2,5
Vitamina B5 (mg) 0,5
Vitamina B6 (mg) 0,08
Vitamina B9 (mcg) 70,0
Fier (mg) 4,2
sursa: yve.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!