Social

Șapte frați vor să trăiască împreună, dar nu au casă

Prin urmare, copiii au ajuns fie la internat, fie la școli profesionale, fie la asistenți parentali. Acum doi dintre ei au împlinit majoratul și ar vrea să-i ia sub tutelă pe ceilalți, dar din nefericire aceștia nu au o casă unde ar putea să se adăpostească și să reia viața de la capăt.
 
De mai mulți ani, cei șapte copii au trăit un adevărat coșmar. Tatăl, consumator de alcool, a ajuns de câteva ori după gratii. Mama, alcoolică și ea, nu avea grijă de gospodărie și nici nu gătea mâncare la copii. Casa în care trăiau se află, în continuare, într-o stare avariată.

„Făceau copii doar pentru ca să beneficieze de ajutor social”

Petru Rusu, specialist în protecția copilului din cadrul Consiliului Raional Criuleni, se ocupă de cazul celor șapte frați și spune cum s-a ajuns la această situație. „Ei făceau copii doar ca să beneficieze de ajutor social și nu-i interesa mai mult nimic. Părinții lor au avut în total 12 prunci, dintre care doi au murit. Trei fete mai mari s-au măritat și o duc tot greu, iar ultimii șapte au rămas în voia sorții”, povestește dezamăgit specialistul.


Petru Rusu, specialist în protecția copilului din cadrul Consiliului Raional Criuleni

Totuși, în anul 2010, copiii au fost scoși din familia biologică. Vitalie, băiatul cel mai mare, a fost înmatriculat la o școală profesională, unde a deprins meseria de lemnar, alți cinci frați, Elena, Jana, Viorel, Vasile și Alexandru, au ajuns la un internat din raionul Soroca, iar Loredana, fetița cea mai mică, a fost luată de Petru Rusu în familia sa. „Loredana avea atunci doar trei ani și putea fi amplasată doar într-un centru pentru copii de vârstă fragedă. Eu am vorbit cu soția și am decis s-o lăsăm la noi. Mai aveam acasă trei copii, iar fetița cea mijlocie era de vârsta ei și se puteau juca împreună”, susține specialistul.

„Noi ne dorim să-i facem să înțeleagă ce înseamnă și cât de importantă este familia. Ei trebuie să fie împreună, mai ales că-și doresc asta. Lucrul care le lipsește este casa. Am început colectarea banilor, dar încă mai avem un drum lung de parcurs”, recunoaște Petru.

„La internat, directoarea ne punea să lucrăm toată ziua”

Acum, pe timp de vară, frații mai mari, Vitalie și Elena, fac practica finală de studii profesionale. Fata aplică cele învățate la o fabrică de cusut din Chișinău, iar băiatul lucrează cu lemnul în satul său de baștină. Jana, Viorel, Vasile și Alexandru au plecat de la internat, pentru că acesta s-a închis, iar acum trăiesc, câte doi, la diferiți asistenți parentali din satul Cruglic, raionul Criuleni. Loredana rămâne în continuare la familia Rusu.

Noi am fost în Cruglic și am vorbit cu doi dintre cei patru frați. Era amiază, iar băieții se doseau de soare în casă, privind televizorul. Chiar dacă sunt gemeni, Alexandru și Vasile nu prea seamănă. Unul este mai înalt și mai lat în spete, altul este mai mărunt și mai slăbuț. Băieții au recunoscut că le place foarte mult să trăiască în familia Gherciu. „Aici e mult mai bine ca la internat. Acolo directoarea ne punea la lucru toată ziua. Dacă nu-i plăcea ceva, le zicea băieților mai mari să ne bată. Când veneau comisii se comporta bine cu noi și ne ruga să nu le spunem nimic, dar după ce străinii plecau, ea iarăși striga”, povestește cu tristețe unul dintre frați.


Frații Alexandru și Vasile

Chiar dacă le este asistentă parentală de câteva zile, Veronica Gherciu spune că Alexandru și Vasile sunt foarte liniștiți și ascultători. „Când fac eu ceva, ei vin pe lângă mine și întreabă cu ce pot să mă ajute. Ieri m-am dus la deal și le-am zis să culeagă cireșe. Când am venit căldarea era plină și împreună am scos sâmburii. Văd că le place la mine”, a recunoscut mulțumită femeia. Ea este conștientă că ei sunt o responsabilitate în plus, dar spune că mereu și-a dorit mai mulți copii, însă Dumnezeu i-a dat doar unul, care acum este deja mare și trăiește la Chișinău.

Ulterior am mers să-i vizităm pe ceilalți doi frați care sunt în grija familiei Chiperi din aceeași localitate. Pe ei, însă, nu i-am găsit acasă, dar am vorbit cu Mariana Chiperi, cea care le va fi mamă pentru o perioadă. Ea ne-a spus că Jana și Viorel sunt puțin mai tăcuți, dar nu fac probleme. „Eu cu soțul nu avem copii biologici și ne-am gândit să le facem o pomană. De șapte ani la noi deja trăiesc doi frați și ne-am gândit că vom găsi loc și pentru alții doi. Văd că au găsit limbă comună. Fetele stau într-o cameră, iar băieții în alta – ne-am adaptat noi”, recunoaște asistenta parentală.

Părinților le pare rău, dar continuă să bea 

La telefon am discutat și cu Valeriu, băiatul cel mai mare. El era în Mașcăuți, acasă la părinți. Tânărul spune că cel mai mult își dorește să fie alături de ceilalți frați ai săi. „Ei încă-s mititei, mă sună, se sfătuiesc. Dacă am trăi împreună, aș avea grijă de dânșii. Eu nu fumez, nu beau, îmi place să muncesc și nu mă ocup cu prostii”, ne-a asigurat Valeriu. Totodată, băiatul a zis că părinților le pare rău de ceea ce au făcut și că, în prezent, ei lucrează și nu mai consumă alcool.


Valeriu, fratele cel mai mare

Cu toate acestea, reprezentanții de la primăria din localitate ne-au spus un alt adevăr. Ei susțin că părinții copiilor lucrează prin alte localități, iar când vin acasă organizează petreceri și, la fel ca mai înainte, consumă mult alcool. Prin urmare, asistenții sociali din Criuleni spun că unica soluție este ca cei șapte frați să trăiască separați de părinți și depun toate eforturile să colecteze fonduri pentru a le cumpăra o casă în orașul Criuleni. Acolo, frații mai mari vor avea posibilitatea să se angajeze la muncă, iar cei mai mici vor putea învăța o profesie.

Datorită oamenilor de bună credință și campaniilor inițiate, acum două săptămâni cei șapte frați s-au reunit și au fost împreună la circul din capitală. Ei, totuși, visează să trăiască alături într-o casă, pe care deocamdată nu și-o permit deoarece încă nu au fost colectați banii necesari.

Cei care vor să-i susțină pe acești șapte frați pot face donații pe un cont bancar deschis de organizația „Parteneriate pentru fiecare copil”, care urmărește cazul de la bun început:
Cf: 1010620002091
MD 2009, or. Chişinău, str. M. Kogălniceanu 75, of 3,7;
Cd: 2224710SV43779397100
BC „Mobiasbanca-Groupe Societe Generale” SA Chişinău
MOBBMD22
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *