Eveniment

Sărbătoare la Cahul. Orașul împlinește 512 ani

Conform programului, în dimineaţa zilei a fost inaugurat bustul poetului Grigore Vieru. Acţiunea s-a desfăşurat în Parcul orăşenesc care poartă numele regretatuluipoet. Inaugurarea a fost urmată de un medalion literar prezentat de Studioul teatral „Masca” şi studenţi ai Colegiului industrial pedagogic din Cahul.

Cu începere de la ora 17.30, în Piaţa Horelor or fi omagiate familiile nou-formate din oraşul Cahul, iar cu începere de la ora 18.30 va avea loc un concert susţinut de Orchestra de muzică populară „Rapsozii Moldovei”. Seara va culmina cu o horă de sărbătoare.

Prima atestare a localităţii, care actualmente este oraşul Cahul, se regăseşte într-un document eliberat oficial de cancelaria domnească şi se referă la 2 iulie 1502 cu denumirea Şcheia.

Mai tîrziu localitatea îşi schimbă denumirea în Frumoasa, iar prin decretul ţarului Rusiei Nicolai I din 18 decembrie 1835 i se conferă statut de oraş şi reşedinţă de judeţ cu numele Cahul, în cinstea biruinţei asupra turcilor din 21 iulie 1770. În anii 1840-1845 oraşul Cahul şi-a schimbat înfăţişarea, căpătînd trăsături caracteristice unui centru de judeţ. Numărul populaţiei a ajuns la 6115 de locuitori.

Oraşul avea trei ateliere de olărit, unul de dubit piei şi două cămătării, zeci de mori de vînt, o şcoală lancasteriană, unde erau primiţi copii de orice credinţă religioasă, şi o şcoală primară pe lângă biserică, în care învăţau 46 de băieţi. În anul 1850 a fost construită Catedrala Arhanghelii Mihail şi Gavriil, pe locul vechii biserici de lemn, ctitorită în 1785.

În anul 1857, la Cahul a activat, câteva luni, în funcţie de judecător clasicul culturii româneşti, savantul cu renume mondial – Bogdan Petriceicu Haşdeu.  

Sursa: Moldpres


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *