UcrainaUE / Nato

Șase generali în retragere ai NATO cer o foaie de parcurs clară pentru aderarea Ucrainei la Alianță

Şase generali în retragere ai NATO au cerut printr-o scrisoare adresată ţărilor membre ale alianţei nord-atlantice să ofere Kievului la summitul organizaţiei de la Vilnius, capitala Lituaniei, o foaie de parcurs clară care să conducă la aderarea Ucrainei ”în viitorul apropiat”, transmite Agerpres.

”La summitul de la Bucureşti din 2008, aliaţii au convenit că Ucraina va deveni membru NATO în viitor. Este timpul ca ţările NATO să-şi îndeplinească promisiunea”, se arată în scrisoare, la care a avut acces publicaţia ucraineană Liga.net.

”Ucraina şi-a dovedit voinţa şi hotărârea de a-şi proteja independenţa şi de a proteja securitatea altor ţări europene. Ucraina a arătat că apără principiile şi valorile democratice şi s-a dovedit a fi un partener de încredere şi un aliat al NATO, în pofida acţiunilor militare dezgustătoare, a crimelor de război şi a încălcării dreptului internaţional de către Rusia. NATO trebuie să recunoască Ucraina în calitate de membru de sine stătător. Aceasta este singura metodă de a asigura pacea în Europa şi de a face faţă agresiunii ruse”, insistă cei şase generali în retragere în respectiva scrisoare, citată de compania de radiodifuziune de stat din Estonia (ERR).

Semnatarii europeni ai scrisorii sunt generalul de armata estonă în retragere Riho Terras, fostul şef al Statului Major al Apărării din Polonia, Meczyslaw Gocul, precum şi foştii şefi ai armatelor Letoniei, Raimonds Graube, şi Lituaniei, Vytautas Jonas Zhukas.

La iniţiativă au participat şi generalul Ben Hodges, fost comandant al forţelor americane în Europa, şi compatriotul său Michael Repass, care a fost şef al operaţiunilor speciale pentru forţele americane în Europa.

Solicitarea celor şase generali în retragere a fost reluată de şeful biroului prezidenţial ucrainean şi mâna dreaptă a preşedintelui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak.

”Şase generali în retragere din ţările NATO le-au cerut liderilor la summitul Alianţei de la Vilnius să deschidă o cale concretă de aderare pentru Ucraina”, a scris Iermak pe contul său Telegram.

Liderii NATO se reunesc marţi şi miercuri la Vilnius într-un summit de la care Ucraina speră să obţină garanţii că va fi acceptată ca stat membru al alianţei odată încheiat războiul declanşat de Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *