Satele Moldovei se europenizează
Afacerile la sat se înmulțesc
Irina are 25 de ani. Tânăra a absolvit școala pentru slab văzători și orbi din Chișinău, iar mai apoi și-a continuat studiile la UP „I. Creangă” din Chișinău. Împreună cu părinții ei au realizat un plan de afaceri pe care l-au propus în cadrul unui proiect și a câștigat un grant de 2 mii de euro. Cu aceste resurse financiare, Irina a achiziționat un fotoliu, o masă de lucru, un dulap pentru medicamente și un scaun electric cu vibratoare – tot ce-i trebuie pentru un salon de masaj.
„La început aveam unu, doi clienți pe zi. Așa a fost prima săptămână, apoi numărul clienților a crescut treptat. Pentru a ne face publicitate am pus mai multe afișe la intrarea în sat, în centrul localității, dar și medicii din sat m-au ajutat întrucât trimiteau pacienții la salonul meu și nu-i mai direcționau spre centrul raional sau la Chișinău”, ne-a spus Irina Corobca.
Lucru bun, la preț mic
Și dacă costul unei proceduri în capitală este de 75-100 de lei, Irina percepe taxe de două sau chiar trei ori mai mici. „Pentru 15 minute de masaj se achită 15 lei dacă este manual, sau 20 dacă este făcut de scaunul electric. Vă dați seama că nu pot să iau de la oameni aceleași prețuri ca la oraș. Aici lumea trăiește mai greu, dar și eu o să am clienți mai mulți. Dacă aș lua pentru o singură procedură 75 de lei, lumea nu va mai veni”, a mai spus tânăra antreprenoare.
Și oamenii din sat au rămas impresionați când au auzit că vor putea merge la un salon de masaj chiar la ei în sat. „Medicii mi-au recomandat să merg la masaj atât pentru spate, cât și pentru picioare. Salonul Irinei m-a scutit de foarte multe cheltuieli, bani pe drum până la Călărași, apoi plata pentru masaj. Ea este bravo, eu am deja două săptămâni de când vin aici și mă simt foarte bine”, a mărturisit Irina Șvișiov
„Am auzit de la o vecină că la noi se va deschide salon de masaj. Eu ca orice om n-am crezut până nu am văzut. Deja a cincea oară sunt aici și mă simt foarte bine. Să-i dea Dumnezeu sănătate Irinei că pe mulți din noi ne-a înfiripat și ne-a pus din nou pe picioare”, povestește și Tamara Turculeț.
Cu toate astea, Irina spune că au fost și oameni care au încercat să o descurajeze. „Mulți îmi spuneau, la ce-ți trebuie, o să intri în pierdere. Sunt chiar și medici de la spital care spun bolnavilor nu vă duceți la Irina că nu este profesionistă. Sunt invidioși, dar eu îi ignor de fiecare dată”, a menționat Irina Corobca.
Planuri de viitor…
Tânăra nu se oprește aici. Pe viitor vrea să aducă un aparat care masează cu parafină. „Aparatul l-am cumpărat, dar era defect și l-am returnat. Vibrațiile lui sunt mult mai profunde, iar parafina ameliorează durerile și tonifiază mușchii”, subliniază maseuza. Chiar dacă profiturile Irinei sunt mici, tânăra spune că își va dezvolta afacerea în continuare, și planifică să-și lărgească salonul de masaj și să angajeze câteva persoane care să o ajute la munca de zi cu zi.
Pe lângă profesia de maseuză, Irina mai este și meșter popular fiind pasionată de broderie și goblen. Tânăra visează să formeze un cerc artistic pe lângă Muzeul Satului Săseni, unde să-i poată învăța pe tineri arta meșteșugăritului.