Actualitate

Scandal de SPIONAJ în SUA: 9 iranieni acuzați de atacuri cibernetice

"Departamentul de Justiție va investiga agresiv și va judeca actorii ostili care încearcă să profite de ideile Americii prin infiltrarea sistemelor noastre informatice și prin furtul proprietății noastre intelectuale", a declarat Procurorul General Adjunct, domnul Rod Rosenstein. "Acest caz este important deoarece va perturba operațiunile hackerilor acuzați și va descuraja alte delicte similare".

Domnul Rosenstein a menționat că hackerii, care au desfășurat o campanie globală sofisticată începută cel puțin din anul 2013, au furat mai mult de 31 de terabytes de documente și date de la peste 140 de universități, 30 de companii, cinci agenții guvernamentale, toate americane, și mai mult de 176 de universități din 21 de alte țări. Alături de guvernul iranian, acesta consideră că și Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran este responsabil de atacurile cibernetice pentru strângerea de informații.

Printre acuzații, se numără: conspirația de a pătrunde ilegal în computere, fraudă prin transfer bancar, accesul neautorizat al unui computer și furt de identitate agravat.

Aceștia ar putea primi o pedeapsă maximă de 40 de ani de închisoare. Și Departamentul Trezoreriei îi are în vedere pe iranieni și compania la care au lucrat aceștia, Institutul Mabna, pentru aplicarea de sancțiuni.

Descriind atacul cibernetic ca pe "cea mai mare campanie de hacking sponsorizată de un stat", procurorul american Geoffrey Berman din Districtul de Sud al Statului New York a declarat că, datorită sancțiunilor și acuzațiilor împotriva acestora, hackerii nu mai pot să călătorească în afara Iranului fără riscul de a fi arestați. "Pentru ei, singura modalitate de a vedea lumea exterioară este prin ecranul calculatorului, dar fără a mai beneficia de cel mai mare avantaj al lor – anonimatul", a adăugat domnul Berman.

Decizia departamentelor de Justiție și al Trezoreriei survine într-o perioadă de tensiune cu autoritățile de la Teheran, președintele Donald Trump anunțându-și decizia de a-l înlocui pe generalul John H. McMaster din funcția de consilier pentru securitatea națională cu John Bolton, cunoscut pentru opoziția sa puternică față de Iran.

Sursa: Evz.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *