Actualitate

Școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană au început noul an școlar cu ,,VECHI” probleme

Timp de peste trei decenii, cele 8 instituții de învățământ se confruntă cu numeroase presiuni și intimidări din partea administrației de la Tiraspol, amintește organizația.

Vorba este despre lipsa sediilor proprii, în timp ce sediile curente nu sunt adaptate procesului educațional, riscul de înrolare a tinerilor în așa-numita „armată” a regiunii separatiste și provocări privind asigurarea libertății de circulație a persoanelor și bunurilor. 

Totodată, unele din aceste instituții sunt supuse și altor impedimente.
La gimnaziile din Roghi și Corjova, careurile solemne au fost supravegheate de poliția locală și a fost interzisă intonarea imnului Republicii Moldova și arborării drapelului de stat.

Anul trecut nu au fost observate astfel de incidente, deoarece nu au fost organizate careuri, precizează Promo-LEX.

Totodată, elevii liceului „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol sunt nevoiți să parcurgă zilnic zeci de kilometri pentru a ajunge la școală, cea mai lungă distanță fiind de 54 de km. 

În acest context, Asociația Promo-LEX reiterează importanța executării măsurilor individuale și a celor generale care reies din cele 3 hotărâri CEDO – Catan și alții; Bobeico și alții, Iovcev și alții, cu privire la încălcarea dreptului la educație în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *