Școlile cu puțini elevi rămân la mila statului
Așa stau lucrurile la școala primară din satul Crețoaia, raionul Anenii Noi, unde își fac studiile 13 elevi. Și astfel de școli în Moldova sunt câteva zeci. Dar cum vor rezista ele după 1 ianuarie 2013 când va fi aplicată noua formulă de finanțare a școlilor?
Mai puțin de 60 mii de lei, cam atât ar urma să fie bugetul școlii de la Crețoaia pentru anul 2013, conform metodei de finanțare per elev. Și asta pentru că aici învață numai 13 elevi: în clasa a IV-a – cinci elevi, iar restul opt învață împreună.
Drumul spre școală, periculos
Potrivit Tatianei Valoveț, profesoară de clasele primare la școala din Crețoaia, situația nu a fost așa întotdeauna. „Înainte aveam și clase de limba română, dar acum doar cei cu predarea în rusă au rămas. Sunt doi copii vorbitori de română, care fac naveta în satul vecin, Țânțăreni, și atât. Deocamdată supraviețuim, pentru că primăria ne oferă finanțare, dar după 1 ianuarie 2013 nu știu ce vom face”, spune îngrijorată profesoara.
Anul acesta, școala primară din Crețoaia a fost propusă pentru optimizare, însă autoritățile au refuzat, întrucât nu pot asigura transportarea elevilor spre o școală de circumscripție. „S-a decis că, atâta timp cât nu vom avea transport, școala va funcționa. La noi elevii de gimnaziu fac naveta către altă școală cu un autobuz mic în care copiii încap cu greu, iar pentru a-i duce pe ceilalți ar trebui să mai facă o cursă și este costisitor. Ba mai mult, acest autobuz se strică foarte des și copiii sunt nevoiți să meargă la școală pe jos, pe șes, prin noroi, patru kilometri”, povestește profesoara. Aceasta mai spune că drumul spre școală este periculos, pentru că este împânzit de câini, care s-au aciuat pe lângă gunoiștea de la marginea satului.
Șapte școli cu 4-36 de copii au fost închise
O situație similară celei de la Crețoaia este prezentă și în multe alte școli din raionul Soroca, unde, din 51 de instituții de învățământ, 32 au mai puțin de 91 de elevi. Potrivit lui Ghenadie Donos, șeful Direcției învățământ, tineret și sport Soroca, anul curent, în comparație cu anul trecut, a scăzut numărul elevilor din raion cu circa 600, iar această tendință se menține deja de câțiva ani. „Practic nu se mai nasc copii, nu sunt completate rândurile elevilor. La capitolul demografie, Soroca a înregistrat un regres. Dacă în 2007 în raionul Soroca erau 15 mii de copii, atunci în prezent avem puțin peste nouă mii”, a remarcat Ghenadie Donos.
Potrivit lui, vara aceasta a fost optimizată rețeaua școlară din raion, ca rezultat au fost lichidate șapte școli, iar trei au fost reorganizate. „La școala din Dumbrăveni erau opt copii, la Bulbocii Noi – 10, la Vanțina – nouă, la Floriceni școala era închisă, la Mălcăuți învățau patru copii, la Ruslanovca – șapte copii, iar la Gimnaziul Soloneț – 36, toate acestea au fost închise. Înainte de asta au mai fost reorganizate două instituții școlare. La noi în raion problema școlilor mici este cea mai gravă din republică și măsurile luate au fost cele mai drastice. Au fost și nemulțumiți, părinții elevilor de la gimnaziul din Soloneț, dar le-am oferit un autobuz nou-procurat de minister, am asigurat condițiile necesare de transport și s-a rezolvat situația”, a declarat pentru TIMPUL șeful Direcției raionale învățământ, tineret și sport.
Școlile mici fac optimizări de cheltuieli pentru a supraviețui
Pentru că în raion mai sunt cel puțin zece școli cu un număr de elevi sub 50, și care nu au fost supuse optimizărilor, directorii acestora au fost rugați să recalculeze bugetul instituțiilor pe care le conduc și să reducă din cheltuieli. „Am încercat să optimizăm cheltuielile fără să închidem școlile, dar să reducem bugetele. A trebuit să facem și reduceri de cadre. Din acele 10 milioane necesare ca să existe școlile din raion am redus cheltuielile cu vreo patru milioane. În contextul noii metodologii, în care de la 1 ianuarie 2013 va fi aplicată noua formulă de finanțare, rămâne de văzut care vor fi pârghiile prin care să acoperim bugetul de vreo șase milioane”, spune Ghenadie Donos.
De la 1 ianuarie 2013, în toate unitățile administrativ-teritoriale din republică va fi implementată noua metodologie de finanțare, în bază de cost standard per elev. Astfel, şcolile şi liceele vor primi bani de la stat în funcţie de numărul de elevi. În prezent, noua formulă de finanțare este aplicată în 518 şcoli.
Valentin Crudu, șeful Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar general
Toate școlile mici, indiferent de numărul de elevi, vor avea finanțare. Urmează ca pe parcursul anului 2013 formula de finanțare să suporte anumite modificări. Noi știm că sunt multe școli cu puțini elevi și este creată la nivel de stat o politică de învățământ care să asigure activitatea lor. În urma unor ședințe cu președinții de raioane, am stabilit că, dacă ei vor considera că o anumită instituție de învățământ trebuie să activeze în următoarea perioadă de timp, noi va trebui să găsim posibilități de finanțare a acestor instituții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!