Actualitate

SCRISOAREA SĂPTĂMÂNII: Ne îngrijorează faptul că bășcănița noastră I. Vlah, face parte din partidul socialiștilor al lui Dodon

Nu demult ați publicat un articol „În Găgăuzia probleme nu-s”. Scopul a fost – cum în Autonomie femeile se implică în politică, în administrare. În linii generale, ați elucidat acest lucru. Lucrul acesta s-a văzut și după zâmbetul din poza care completa acest lucru. Dar un lucru n-am înțeles – ce căuta printre femei și N. Dudoglo. Totul era să fie ok, dacă Micola era să fie îmbrăcat în rochie – să semene a muiere. N. Dudoglo e cunoscut aici, în zona de Sud ca un individ prorus, antieuropean și antiromân. Portrete cu „mutra” lui atârnau pe toate gardurile din localitățile găgăuze, unde cerea limba rusă – limbă de stat în Moldova, iar Moldova – federație.

Autorul acestor rânduri, fiind găgăuz (turc) de origine și român în suflet nu am putut fi indiferent față de tot ce se petrece în Autonomie, a cărei conducere se află în mâinile unor indivizi, unde foștii bașcani, dar chiar și actuala bășcăniță, I. Vlah, au promovat și promovează o politică loaială Moscovei, de izolare față de R. Moldova. Conducerea de la Chișinău întotdeauna s-a uitat printre degete la tot ce se petrece în Autonomie. Asta durează de mulți ani, până când acei de la Chișinău au înțeles că stăpânii Comratului sunt cei de la Moscova. În așa fel, Autonomia a devenit ca o „bubă” dureroasă ce pricinuiește multe dureri de cap nu numai conducerii centrale, dar și populației majoritare române din zona de Sud.

În majoritatea cazurilor, legile R. Moldova nu funcționează în autonomie. Exemple pot fi multe. Nu demult, conducerea Autonomiei a organizat o sărbătoare (un fel de curban turcesc) – 2 ani de la referendumul cu privire la aderarea la uniunea vamală.

După cum știți, deși referendumul a fost declarat neconstituțional, totuși, a avut loc. Și după doi ani, conducerea de la Comrat și-a amintit s-o pomenească. La acest „curban” (cum spun unii) au fost invitați delegații din Rusia, Transnistria, Abhazia și unele „pușlamale politice” din partidul socialiștilor în frunte cu Dodon. Acesta chiar le-a declarat celor prezenți că socialiștii (foștii comuniști), până la Paște vor lua puterea și vor întoarce căruța cu oiștea spre est. Cei prezenți l-au aplaudat, iar I. Vlah i-a tras și un pupic. După cum vedeți, se sfidează legile țării, iar organele, care răspund de securitatea țării – tac.

Vreau să atrag atenția redacției și cititorilor TIMPULUI că:

1. Găgăuzii, de când sunt pe meleagurile noastre au fost privilegiați și de Imperiul țarist și de Imperiul sovietic. Cele trei sate, din fostul raion Vulcănești (Vulcănești, Etulia, Cișmicioi) au fost primele electrificate, gazificate, construite apeducte, șosele asfaltate etc., pe când cele 12 sate românești erau date uitării. În plus, anual ele plăteau impozit raionului (fondul raionului), cu acești bani satul Vulcănești a devenit orășel, s-au făcut multe construcții, locuințe, instituții administrative, spital, policlinică etc. (la care cetățenii celorlalte sate n-au acces).

2. Satele găgăuze primeau mai multe materiale de construcții, tehnică, surse financiare etc.

3. Ca o comparație – raionul Cahul, vecin, e de două ori mai mare decât Autonomia găgăuză, dar găgăuzii primesc mai multe surse. Cu toate acestea, liderii de la Comrat se arată mereu nemulțumiți. Greșeala cea mai mare pe care o face conducerea de la Chișinău este că privesc Autonomia ca ceva aparte. E fundamental greșit. Autonomia aceasta minusculă se află pe teritoriul Moldovei și legile țării ar trebui să funcționeze și aici.

4. Un mare păcat îl face conducerea Autonomiei că ei neglijează valorile naționale ale R. Moldova. La acest capitol ei sunt „slugi” în fața Rusiei. Nu recunosc limba română, istoria. Limba română, cu toate că majoritatea o înțeleg și o vorbesc, este transformată într-un obiect politic. În Vulcănești predomină chirilița. La o clinică raională, unde majoritatea medicilor sunt moldoveni, n-o să găsești un cuvânt în limba de stat. Toate străzile din orășel poartă denumiri rusești.

Când l-am întrebat pe un găgăuz de ce a fost uitat scriitorul George Grigoriu, consătean de-al nostru, ca să-i poarte numele vreo stradă, răspunsul a fost scurt – întrebați-i pe cei de la conducere. A avut dreptate – acolo n-ai pe cine întreba, acolo toți joacă „cadîncea” după muzica rusească.

În schimb, găgăuzii nu uită ca în fiecare an să depună flori la monumentele ocupanților sovietici.

Cunoașterea limbii de stat pentru toți cetățenii țării nu este un moft, ci o necesitate. Ei mai ușor se vor integra în viața socială, economică și politică a țării. Lucrul acesta trebuie să-l înțeleagă, în primul rând, bășcănița noastră, I. Vlah, și cei din Adunarea Populară. În caz contrar, copiii noștri și în viitor vor fi nevoiți să plece peste hotare pentru a învăța și să muncească. Vrem noi sau nu vrem, limba română trebuie să fie limbă oficială și de comunicare între toți cetățenii.

În cele 20 de localități găgăuze, moldovenii alcătuiesc peste 30%, dar la postul de televiziune din Comrat, nu este nici o emisiune în limba de stat (română). Consider că aceasta e o încălcare gravă a legislației, dar și o discriminare a populației băștinașe.
În Rusia, limba de stat o cunosc toate autonomiile, la noi – nu.

Cuvântul trebuie să-l spună Ministerul Educației. Cunosc găgăuzi care își dau copiii în școli și licee românești, și după absolvire își continuă studiile în România. Ne îngrijorează faptul că bășcănița noastră I. Vlah, face parte din partidul socialiștilor al lui Dodon. După cum știți, căruța lor stă cu oiștea spre est și să ne așteptăm la ceva bun, e puțin probabil.

De aceea noi socotim că, cuvântul celor de la Chișinău trebuie să fie hotărâtor și respectat. Numai revenirea la județe unde Autonomia găgăuză va deveni județul național găgăuz cu centrul la Comrat și economia țării va deveni un tot întreg dirijat de Capitală și legile țării vor fi respectate peste tot.

Așa vedem noi viitorul R. Moldova – stat european – făcând parte din UE și NATO.
Să mizăm pe ideile pușlamalelor politice, e o iluzie, o prostie.

Vasile Crețu,
Vulcănești


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *