Istorie

Scrisori din Basarabia: Starea agriculturii. Viile noastre

Localurile nu mai pot adăposti pe noii veniţi. Părinţii sunt în dezolaţiune, examenele de admitere nu vor avea loc şi bieţii copii sunt lipsiţi de dreptul imprescriptibil de a învăţa carte. Familiele mai avute sunt nevoite a trimite copiii lor la Odessa şi Nikolaeff, pentru a îi interna în gimnaziele de acolo. Se zice că tocmai acesta este şi scopul guvernului, care nu voieşte a mai mări numărul instituţiunilor de educaţie, forţând pe cei rămaşi afară din şcoală a părăsi Basarabia şi a intra într-un liceu sau gimnaziu din provinciele vecine, unde rusificarea copiilor să face şi mai bine decât aci în Basarabia.

Cu acest scop chiar s-au desfiinţat clasele aşa numite paralele din gimnaziul nostru de la Chişinău şi aceasta graţie d-lui Popoff care a făcut raportul în privinţa şcoalelor secundare ale guvernului central, pronunţându-se pentru desfiinţarea claselor paralele. Guvernul a admis consideraţiunile d-lui Popoff şi a ordonat ca să se puie în aplicaţiune concluziunea raportului.

Pe la noi aci bucatele sunt strânse, rămâne numai porumbul. Anul a fost bun, cu toate că fânul nu prea s-a făcut cum s-a aşteptat. În ceea ce priveşte starea generală a Imperiului, apoi iacă ce citesc tocmai în acelaşi număr al Monitorului oficial care ne-a adus ştirea înveselitoare despre permutarea arhiepiscopului Pavel. Pravitelstvenîi vestnik de la 9 august zice că „recolta anului este puţin mai jos de potrivită de guvernământele de la Sud şi Sud-Est ale imperiului, provinciele de la răsărit să bucur de o recoltă bună în secară, grâul însă a cam suferit, fâneţele în general s-au făcut foarte rele pretutindeni, deoarece o parte din Rusia a suferit de secetă, iar alta a fost inundată de ploile dese şi torenţiale cari au făcut să putrezească înainte de a putea fi cosit”.

Aşadar, grâul nostru-şi va găsi, desigur, un preţ bun la Odessa, dacă nu pentru a fi exportat, apoi cel puţin pentru a intra în Rusia, care-i va fi insuficient pentru consumaţiunea internă grâul din recolta anului corent.

Viile noastre stau bine şi sperăm că nu se vor nimici speranţele noastre tocmai acum, prin furtună sau altă forţă majoră; ceea ce ne îngrijeşte este că s-a dat şi se dă pe faţă în viile noastre de prin judeţele Bender şi Akerman o boală foarte curioasă şi absolut nestudiată a viţei. Ministerul Domenielor Statului, aflând despre aceasta, a votat un credit de 10.000 ruble care să vor întrebuinţa pentru a crea o comisiune specială care va cerceta viele noastre şi cele din Crimeea pentru a descoperi dacă boala ce bântuie nu cumva este teribila filoxeră.

Basarab, Gura Galbenă, 13 august 1882

ARHIVA TIMPUL
15.05.2012

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *