CSI / Rusia

Se cere ”eliminarea” lui Putin după moartea lui Prigojin: Luptătorii au pus ținta pe fruntea președintelui rus

O grupare paramilitară rusă care se opune sistemului actual a cerut eliminarea președintelui Vladimir Putin și a sugerat că o țintă a fost plasată acum asupra acestuia, după moartea liderului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin.

Legiunea Svoboda, sau „Legiunea pentru Libertatea Rusiei”, o grupare de disidenți ruși cu sediul în Ucraina, formată la scurt timp după invazia lui Putin de anul trecut, a scris că doar eforturile comune ale „coaliției anti-Putin” – inclusiv ale sale – îl pot înlătura de la putere, scrie Stiripesurse.

Mulți ruși care sunt în favoarea războiului din Ucraina și-au manifestat furia față de guvernul rus din cauza morții lui Prigozhin, iar susținătorii invaziei au devenit din ce în ce mai vehemenți în ceea ce privește modul în care conducerea a gestionat războiul. Grupul Wagner a fost creditat cu unele dintre puținele operațiuni de succes ale Rusiei în primele 18 luni ale războiului.

”Atâta timp cât Putin respiră, lumea este în pericol”, a scris vineri pe Twitter Legiunea Libertatea Rusiei, făcând referire la accidentul lui Prigojin. ”Acum totul depinde exclusiv de coaliția anti-Putin, din care fac parte Legiunea și Mișcarea Libertatea Rusiei”.

Deasupra unei imagini a lui Putin, care a fost editată pentru a arăta un simbol de țintă roșie îndreptat spre capul său, grupul a adăugat: ”Doar eforturile noastre comune îl pot elimina pe Putin”.

Legiunea pentru Libertatea Rusiei a atribuit în mod deschis prăbușirea avionului, care ar fi ucis și alte nouă persoane, regimului lui Putin. Aceasta a susținut că avionul a fost ”distrus de o rachetă de apărare aerian”. A continuat spunând că incidentul a oferit o ”concluzie simplă”, și anume că ”nimeni nu poate ajunge la un acord cu Putin”. Nu a fost furnizată nicio dovadă pentru a susține afirmația grupului.

”Este timpul ca Occidentul să renunțe la această iluzie”, a mai adăugat grupul paramilitar. ”Oricine  poate ajunge este o resursă în jocul său maniacal”.

De la moartea lui Prigojin, Corpul Voluntarilor Ruși – un grup de ruși care servesc ca parte a Forțelor Armate Ucrainene – a îndemnat mercenarii Grupului Wagner, mulți dintre ei rămași în Belarus, să se alăture taberei lor.

Menționăm că în ultimele luni, Rusia s-a aflat într-o stare internă fragilă, conducerea de la Kremlin confruntându-se cu o revoltă armată, atacuri cu drone, în timp ce ceea ce trebuia să fie o invazie scurtă a devenit un război lung, de uzură, cu peste 200.000 de victime rusești estimate. Temerile că Putin caută să își reafirme autoritatea au crescut săptămâna aceasta după ce Prigojin, a cărui miliție privată a organizat o revoltă eșuată în iunie, s-a numărat printre cei care a murit într-un accident de avion. Moartea lui Prigojin – anunțată miercuri de guvernul rus – a provocat speculații potrivit cărora Prigojin, căruia Putin i-a permis inițial să trăiască în Belarus după revoltă, fie și-a înscenat propria moarte, fie a fost vizat pentru lipsa sa de loialitate. Kremlinul a negat implicarea.

Tensiune în Rusia

Nu ar fi prima dată când liderul rus se confruntă cu o amenințare la adresa vieții sale. Șeful spionajului ucrainean a susținut anterior că Putin a supraviețuit unei tentative de asasinat la scurt timp după ce a anunțat invazia Ucrainei.

Unele părți ale Rusiei, inclusiv Moscova, au fost bombardate cu atacuri cu drone în ultimele luni, care au fost văzute ca o încercare a Ucrainei de a destabiliza națiunea și de a aduce realitatea războiului la vecinul său, în timp ce își intensifică contraofensiva de vară.

A existat o lovitură directă asupra Kremlinului în luna mai, pe care Rusia a numit-o o tentativă de asasinare a lui Putin de către Kiev. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a negat afirmația în cadrul unei reuniuni privind potențiala aderare la NATO.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *