ActualitateExterne

Se extind masiv protestele în Europa

Fermierii din Franța și Lituania au început să protesteze, urmând exemplul colegilor din alte ţări. Capitala Vilnius a fost invadată de o mie de tractoare şi drumurile din 85 de departamente franceze au fost blocate, conform Euronews citat de Rador Radio România.

Protestele fermierilor s-au răspândit ca un incendiu în întreaga Europă și nu par să se apropie de sfârșit. După România, Polonia și Germania, dar și Spania, Marea Britanie, Serbia și Țările de Jos, acum a sosit rândul asociațiilor comerciale franceze, care de câteva zile blochează cu tractoarele lor accesul la unele drumuri și autostrăzi din ţară, făcând presiuni asupra noului guvern al lui Gabriel Attal.

Liderul principalului sindicat, FNSEA, a spus că fermierii francezi vor rămâne în stradă “atâta timp cât va fi necesar”, până când nu vor primi din partea guvernului răspunsuri concrete la “disperarea” lor. Unul dintre sindicatele agricole din Seine-et-Marne amenință că dacă nu va primi un răspuns satisfăcător din partea guvernului, în “zece zile” va bloca “întreaga Ile-de-France”.

Fermierii cer măsuri de urgență pentru a-și susține afacerea și denunță nivelul scăzut al veniturilor lor, sarcinile administrative și birocratice excesive la care ar fi supuși.

Proteste și în Lituania

Între timp, fermierii lituanieni și-au intensificat protestele, aducând o mie de tractoare în centrul capitalei Vilnius. Desfășurați de-a lungul uneia dintre cele mai importante artere ale orașului, aceștia au afișat sloganuri și fotografii ale ministrului agriculturii, Kestutis Navickas.

La fel ca şi colegii lor francezi, fermierii lituanieni protestează împotriva politicii agricole comune, a creșterii accizei la GPL, împotriva abolirii unei accize reduse pentru camioanele lor, a refacerii pășunilor permanente, a extinderii rezervelor naturale, a crizei laptelui.

Răspunsul Uniunii Europene

Comisarul Uniunii Europene pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a promis că Bruxelles-ul va asculta “vocea fermierilor”.

“Ascultăm cu mare atenție vocea fermierilor și pot declara că vom ține cont de această voce în activitatea noastră, în special în ceea ce privește viitorul politicii agricole comune”, a spus Wojciechowski, adăugând: “Siguranța alimentară ar trebui să fie pe primul loc ca funcție de bază a agriculturii”

Experții nu exclud o extindere ulterioară a protestelor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *