Economie

Se scumpește și lumina! ANRE a aprobat majorarea tarifului la energia electrică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței extraordinare din 2 noiembrie 2022, solicitările operatorilor Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE-Nord) majorarea tarifelor reglementate de furnizare a energiei electrice.

Astfel, consumatorii Premier Energy, cei din centrul și sudul R. Moldova, vor achita 4,77 lei/kWh (fără TVA), cu circa 1 leu și 62 de bani mai mult decât tariful actual, iar consumatorii FEE-Nord, din nordul țării, vor achita 4,81 lei/kWh (fără TVA), cu 1 leu și 60 de bani mai mult față de tariful actual.

Printre principalele motive care au generat ajustarea în regim de urgență a prețurilor pentru energia electrică furnizată consumatorilor, se numără: întreruperea contractelor de procurare a energiei electrice din Ucraina, refuzul Centralei de la Cuciurgan (controlate de separatiștii pro-ruși) de a livra energie din 1 noiembrie, dar și majorarea semnificativă a prețului energiei electrice procurate din spațiul european, care influențează direct prețul mediu calculat. Potrivit Agenției pentru Reglementare în Energetică (ANRE), o cauză ce a dus la majorarea tarifului la lumină este și deficitul atestat în orele de vârf ale consumului.

Republica Moldova nu mai poate cumpăra energie electrică din Ucraina după ce țara vecină a sistat exportul ca urmare a bombardării de către Federația Rusă din luna octombrie până în prezent și distrugerii în proporție de 50% a infrastructurii energetice ucrainene.

Centrala electrică din Dnestrovsc (MGRES) nu a extins contractul de furnizare a energiei electrice pentru Republica Moldova și a decis stoparea totală a livrărilor începând cu luna noiembrie.

Prețul la energia electrică a fost ajustat în regim de urgență și după reorientarea procurării volumelor de circa 80% din energia electrică necesară, de pe piața europeană. Prețul luminii cumpărate din spațiul european este mai mare comparativ cu cel al energiei pe care o primeam din regiunea transnistreană.

Prețul mediu de procurare a energiei electrice de import pentru 10 luni ale anului curent a fost de aproximativ 62 $/MWh, iar conform ultimelor contracte încheiate de furnizori, prețul energiei electrice achiziționate din import constituie circa 177 $/MWh.

Totodată, din cauza deficitului atestat în orele de vârf ale consumului, operatorul sistemului de transport Î.S. „Moldelectrica” a recurs la contractul de avarie semnat cu operatorul sistemului de transport din România – „Transelectrica” S.A. Costul energiei achiziționate prin acest contract variază între 190 și 348 $/MWh.

ANRE a îndemnat repetat cetățenii să economisească energia electrică.

„Pentru a reduce presiunea asupra sistemului electroenergetic, este important să consumăm rațional și să economisim energia electrică. Să economisim în general, dar în special, în orele de vârf ale curbei de sarcină. Dacă vom reduce consumul la minimul necesar, vom reduce procurarea energiei electrice scumpe și vom suporta mai ușor cheltuielile din facturi. Să fim responsabili de gestionarea resurselor energetice la nivel de fiecare cetățean și la nivel de țară. Împreună vom reuși să depășim această criză”, scrie ANRE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *