ActualitateExterne

Ședință extraordinară la Ministerul Mediului din cauza prăpădului climatic din weekend: Suntem în alertă!

România e în alertă din cauza cionirii aerului cald de origine mediteraneană cu aerul rece de origine polară. Ciocnirea dintre cele două tipuri de mase de aer va duce la o răcire bruscă și severă a vremii și la un regim de umiditate accentuat care poate duce la inundații. Ministrul mediului, Mircea Fechet, a convocat vineri o ședință extraordinară a Consiliului Ministerial pentru Situații de Urgență. „Suntem în alertă”, spune pentru mediafax Mircea Fechet.

„La 12.00 este convocată o ședință extraordinară a Consiliului Ministerial pentru Situații de Urgență, respectiv după ce, la 10.00, vom avea toate informațiile, inclusiv avertizările hidrologice. Vom ști exact unde să ne concentrăm resursele. Duminică ne așteptăm să fie ziua cea mai grea. Până atunci suntem în alertă”, spune pentru mediafax Mircea Fechet.

El precizează că debitul Dunării la intrarea în țară este de 7.100 mc/s vineri dimineață

„Pe Dunăre nu vom avea probleme, pentru că digurile de pe sectorul românesc pot suporta debite de peste 9.500 mc/s, însă ne uităm cu foarte multă atenție pe cursurile de apă interioare. Ce pot să spun este că vom fi pregătiți de intervenție rapidă unde va ploua mai mult”, adaugă Fechet.

Ciclonul Ashley va genera precipitații care pot ajunge în Oltenia și Muntenia la 80-100 l/ml, dar și creșterea debitului Dunării la 9000-9500 mc/s. Pe râurile din trei bazine hidrografice ar putea fi emise avertizări cod roșu.

*

content-image

Elena Mateescu (ANM): Începând de duminică, va fi o prăbuşire a regimului de temperaturi; detalii despre precipitaţiile aşteptate şi avertizările meteo

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat, joi seară, că, începând de duminică, se va înregistra o prăbuşire a regimului de temperaturi, de la 34 de grade, la cel mult 15 grade în regiunile intracarpatice, cele mai mari cantităţi de precipitaţii fiind aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură.

“Dacă astăzi, mâine, vineri, şi sâmbătă contăm pe o vreme deosebit de caldă, vineri, mâine, vom înregistra cea mai călduroasă zi din această săptămână cu 33 – 34 de grade Celsius în sudul extrem (…), chiar şi sâmbătă 26 – 33 de grade în sudul ţării, situaţia se va schimba începând de duminică când, de la 34 de grade, practic o prăbuşire a regimului de temperaturi la cel mult 15 în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 în partea de sud-est a ţării”, a afirmat directorul ANM, la şedinţa convocată, la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu pentru a analiza măsurile ce se impun în condiţiile avertizărilor meteorologice emise de specialişti.

Elena Mateescu a explicat că acest lucru înseamnă că urmează fenomene meteo extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor.

“Ce înseamnă acest lucru, o spunem de fiecare dată – un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de masă de aer foarte cald înseamnă fenomene meteo extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor”, a punctat ea.

Potrivit directorului general al ANM, pe baza următoarelor date, în cadrul Consilului de prognoză se va emite o alertă generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării.

“La început în partea de vest, nord-vest probabil cu siguranţă un Cod galben având în vedere cantităţile de precipitaţii prognozate la acest moment de până la 30 – 40 l/mp, după care, începând de duminică şi până luni, aici contăm pe un vârf în ceea ce priveşte acest episod de vreme instabilă deosebit de accentuat să avem zone în ţară de Cod galben, posibil toată ţara, şi chiar şi aereale de Cod portocaliu”, a explicat Elena Mateescu.

Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, a spus ea.

“Cele mai mari cantităţi de 60 – 80 litri/mp, posibil de peste 90 de litri/mp le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Cu siguranţă, mâine dimineaţă, în funcţie de ultimele informaţii, vom interveni conform datelor, astfel încât, dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare în 24 de ore valori de peste 100 litri/mp, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de Cod roşu de tip nowcasting, fie Cod roşu de la început, dacă aria în care anticipăm aceste cantităţi este una destul de extinsă şi mă refer aici la zone din Oltenia şi Muntenia în mod deosebit şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură”, a adăugat directorul general ANM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *