Şedinţa Parlamentului din 16 martie nu trebuie să aibă loc la Chişinău
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, această solicitare a fost făcută „în cadrul unei şedinţe la care au participat conducerea Ministerului Afacerilor Interne, a Serviciului Protecţie şi Pază de Stat, a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Serviciului de Informaţii şi Securitate şi a Procuraturii Generale”. În cadrul acestei şedinţe, premierul Vlad Filat „a cerut instituţiilor menţionate să întreprindă toate măsurile necesare pentru asigurarea ordinii de drept şi respectarea legii”.
În legătură cu respectiva „solicitare” a premierului, apar mai multe nedumeriri. Să examinăm doar una: dacă Filat nu… „solicita”, instituţiile vizate nu erau datoare să „asigure ordinea de drept şi respectarea legii”!? Să înţelegem că forţele de ordine „asigură ordinea de drept şi respectarea legii” doar la „solicitarea” personală a premierului Filat?! Şi apoi, de ce era nevoie de această demonstrare a muşchilor, oare atmosfera în societate nu este şi aşa suficient de încordată?
Nu cu mulţi ani în urmă, şi Filat organiza exact aceleaşi acţiuni de protest pe care azi le organizează comuniştii, nu ţin minte însă ca Voronin să fi făcut (cel puţin, nu la modul public!) asemenea „solicitări” către organele de forţă. Aceasta, pe de o parte. Pe de alta, cine e vinovat că opoziţia cere „Jos Aliansul!”? Dacă în 2009, după preluarea puterii de către AIE, ar fi fost aplicată legea, cei care organizează astăzi mitinguri antiguvernamentale ar fi stat acum la pârnaie şi ar fi cerut altceva… Cine e vinovat că asta nu s-a întâmplat?
Gestul lui Filat e o gafă, o nouă gafă, una care are menirea să tensioneze şi mai mult situaţia politică din R. Moldova. Sau poate anume asta şi s-a urmărit cu adevărat – să-i întărâte şi mai mult pe protestatari?
O conducere responsabilă, curajoasă şi cu mai multă imaginaţie ar fi procedat altfel. De exemplu, în loc să fluture pumnii în faţa opoziţiei, ar fi putut găsi, discret, un alt loc pentru a petrece vineri şedinţa în plen a Parlamentului. Dacă, oricum, comuniştilor le plac scenariile neordinare, revoluţionare, cu elemente de surpriză, Alianţa putea să le facă o asemenea plăcere şi să organizeze şedinţa de vineri a Parlamentului undeva într-o Casă de cultură dintr-un centru raional… Eventual, în raionul de baştină al candidatului la preşedinţie şi să-i lase pe comunişti să protesteze la Chişinău în faţa unei clădiri…. pustii. Ar fi fost original. Şi pentru deputaţi ar fi fost un element de PR bun, această acţiune dovedind că ei, deputaţii, în sfârşit, au decis să coboare în mase, la popor…
O asemenea decizie nu ar fi fost o dovadă de slăbiciune a puterii sau de frică faţă de opoziţie, ci de inteligenţă şi imaginaţie, şi ar fi rămas în istorie. Istoria, se ştie, reţine nu numai mutrele grave, dar şi pe cele hazlii şi inteligente…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!