Politică

Șefa diplomației moldovenești a participat la reuniunea miniştrilor de Externe ai Grupului Vişegrad şi Parteneriatului Estic

La eveniment au mai fost prezenți Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, și Johannes Hahn, comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri pentru extindere, precum şi miniştrii de Externe din Letonia, România şi Suedia, a relatat Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

Discuţiile s-au axat pe rolul reformelor în consolidarea PaE și importanța Summitu-lui de la Riga în contextul procesului de revizuire a politicii europene de vecinătate. Oficialii au abordat şi aspecte legate de situația din regiune și securitatea energetică.

Ministrul Natalia Gherman a subliniat importanța reformelor în avansarea Republicii Moldova pe calea integrării europene și a trecut în revistă rezultatele implementării Acordului de Asociere, inclusiv a Zonei de Comerț Liber, de la 1 septembrie 2014 pînă în prezent.

De asemenea, şefa diplomaţiei moldoveneşti a pledat pentru abordarea diferenţiată a statelor PaE în funcţie de obiectivul acestora în relaţiile cu UE. „Diferențierea va fi cel mai bine reflectată prin recunoașterea perspectivei europene pentru statele capabile și dispuse să implementeze agenda de reforme”, a accentuat Natalia Gherman.

La sfîrşitul reuniunii, miniştrii au adoptat o Declaraţie comună în care au subliniat dreptul suveran al statelor PaE de a decide nivelul de ambiţie în relaţiile cu Uniunea Europeană şi disponibilitatea lor de a structura relaţiile bilaterale în mod individual.

Reuniunea V4 + PaE a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Slovacia în contextul deținerii președinției rotative a Grupului de la Vişegrad.

Tot la Bratislava, ministrul Natalia Gherman a participat la cea de-a 25-a reuniune a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe GUAM. În cadrul reuniunii au fost abordate subiecte privind cooperarea politică, dezvoltarea sectorială, cooperarea economică, securitatea regională şi probleme de ordin organizatoric. În particular, şefii diplomaţiilor din statele GUAM au salutat adoptarea rezoluţiei Adunării Generale privind cooperarea dintre GUAM şi ONU în cadrul celei de-a 69 sesiuni.

Un subiect aparte al discuţiilor a reprezentat cooperarea GUAM cu organizaţiile internaţionale şi cu statele partenere în formatul GUAM+. De asemenea, miniştrii au exprimat intenţia de a dezvolta, în continuare, cooperarea cu Grupul de la Vişegrad şi au aprobat textul Platformei pentru negocieri în acest format.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *