Șeful interimar al Inspectoratului general de poliţie despre MUNIȚIILE din capitală: Poliția a reținut câțiva SUSPECȚI
Cavcaliuc a refuzat să ofere mai multe amânunte pe motiv de a nu prejudicia ancheta, însă a precizat că „analiza preliminară conduce la urme din exteriorul ţării”. Potrivit oficialului, obiectele descoperite ar fi putut fi utilizate pentru acţiuni de dezordine în masă.
Iulian Caraman, şeful serviciului antitero din cadrul SIS, a declarat că obiectele depistate în cele două clădiri părăsite nu sunt caracteristice grupărilor teroriste. „Teroriştii de obicei operează cu obiecte mai sofisticate. Mai degrabă obiectele găsite urmau a fi utilizate pentru destabilizarea situaţiei în cadrul unor întruniri”, a spus Caraman.
Reprezentantul SIS a declarat că în Republica Moldova nu există organizaţii teroriste, dar sunt câteva organizaţii radical-extremiste. Totodată, Moldova a devenit ţară de tranzit pentru reprezentanţi ai organizaţiilor teroriste internaţionale. „Poziţia geografică a Republicii Moldova este una comodă pentru tranzitare. Noi depunem eforturi de a depista aceste persoane şi în cele din urmă le expulzăm. Însăşi prezenţa lor pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă pericol pentru securitatea statului”, a adăugat Caraman.
Cei doi oficiali s-au plâns în cadrul emisiunii că populaţia nu este receptivă şi nu colaborează cu poliţia atunci când deţine informaţii despre persoane suspecte sau păstrarea de muniţii. „Este regretabil că cetăţenii rămân indiferenţi şi nu ne comunică despre persoanele sau obiectele suspecte. Este vorba de securitatea populaţiei. Lucrul nostru ar fi cu mult mai eficient”, a declarat Cavcaliuc.
Poliţia a depistat miercuri în două clădiri părăsite , una în centrul Chişinăului, iar alta în sectorul Botanica, mai multe „cocktailuri Molotov”, bombe artizanale, arme şi detonatoare, răngi din metal şi măşti.
Fostul şef al serviciului de securitate internă al MAI, Vladimir Maiduc, a declarat pentru portalul deschide.md că acest caz seamănă mai mult cu o înscenare a poliţiei în scopul reabilitării imaginii. „Edificiul părăsit de pe bulevardul Dacia este în permanenţă verificat de Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Serviciul Pază de Stat, pentru că se află în calea tuturor delegațiilor oficiale care vin la Chişinău. În aceste condiţii este de neconceput ca în această clădire să fie organizat un depozit de arme şi material explozibil”, a declarat Maiduc.
sursa: ipn.md