CSI / Rusia

Șeful „Rosneft” îl atenționează pe Putin despre pericolul unui deficit de benzina în țară

Secin a declarat că aceste consecinţe dezastruoase pentru rafinarea petrolului intern sunt din cauza noului impozit -aşa-zisă „manevră fiscală” – introdus de la 1 ianuarie şi cere şefului statului să sprijine industria cu noi stimulente.

Managerul Rosneft (şi bun prieten cu Putin) afirmă că în rafinare se înregistrează „o scădere bruscă a rentabilităţii”, potrivit RBC.

Secin sugerează că, fără introducerea unor stimulente suplimentare, Rusia ar putea să se confrunte cu o penurie de benzină pe piaţă internă de până la 5 milioane de tone pe an, începând cu 2017 (dacă se menţine acelaşi nivel consum).

Ca măsuri de compensare a efectelor negative a „manevrei fiscale”, Secin cere subvenţionarea dobânzii la creditele pentru investiţii în proiecte de modernizare a rafinăriilor pentru acele companii care continuă aceste proiecte. Întâmplător, cel mai mare program de modernizare îl desfăşoară „Rosneft”. De asemenea, Secin cere să se renunţe la tarifele pentru transportul feroviar, fără a preciza dacă este vorba doar despre tarifele pentru transportul de petrol, spune RBC.

Secin solicită că toate propunerile sale să fie luate în considerare la Comisia Prezidenţială pentru Energie, care este programată pentru luna octombrie. Pe copia scrisorii este scris de mâna – „în octombrie,” şi semnătură lui Vladimir Putin.

Legea cu privire la „manevră fiscală” în industria petrolieră a intrat în vigoare în luna noiembrie a anului trecut. Această prevede transferul poverii fiscale de pe taxele de export a combustibilului pe impozitul de extracţie al acestuia. Astfel, în perioada 2015-2017 taxa de export pe petrol va fi redusă de 1,7 ori, iar taxa pe produsele petroliere – de 1,7-5 ori, rată impozitului la extracţia petrolului va creşte de 1,7 ori (gaz condensat – 6,5 ori). Accizele la produsele petroliere vor scădea treptat.

Din cauza „manevrei fiscale”, pentru companiile de petrol a devenit nerentabilă prelucrarea şi rafinarea, ele preferând să vândă combustibilul în străinătate.

În iunie 2015, Rosstat a înregistrat cel mai puternic salt în preţul benzinei de la începutul acestui an. În doar o luna, preţul la combustibil a crescut cu 10,5%. Cu toate acestea, benzină continuă să fie una dintre cele mai ieftine în această parte a lumii: la dată de 20 iulie a.c., preţul benzinei în Rusia era de o,45 eurocenţi/litru pentru benzină 92, şi 0,53 eurocenţi/litru -95.

sursa: paginaderusia.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *