Actualitate

Șeful vămii: Noi nu avem dreptul să mai prejudiciem bugetul de stat

„Eu la fel am auzit foarte multe lucruri până am venit în serviciul vamal. Cu adevărat au existat asemenea scheme, de colectare de resurse care se duceau în sus, undeva, cuiva. Nu pot să neg acest lucru pentru că eu l-am simțit din interior atunci când am venit în serviciul vamal, dânșii vorbesc pe interior despre acestea", a declarat Vitalie Vrabie în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune.

El a precizat că nu va tolera asemenea acțiuni, iar vameșii care au asemenea "ocupații" vor fi alungați din sistem. "Acel vameș care nu mai este de acord să trăiască doar din salariu, nu se va mai regăsi, dar dacă și se infiltrează cumva, oricum va pleca, ori ei trebuie să știe, ori dânșii sunt gata să muncească pentru salariul care este stabilit în speranța că va crește salariul precum vor crește și pentru alte categorii din societate, care au salarii derizorii mulți dintre ei, ori dânșii găsesc alte locuri de muncă. Alternativă nu există", a dat asigurări Vitalie Vrabie.

Vitalie Vrabie a adus și un șir de exemple de fraude la vamă. Spre exemplu subevaluarea mărfii. Adică un importator aduce, spre exemplu, haine și încălțăminte scumpe, însă la vamă sunt înregistrate ca produse foarte ieftine și respectiv sunt achitate taxe de import cu mult mai mici. "Dacă mai există scheme, sau dacă mai sunt lucruri pe care noi nu le putem identifica imediat sau nu le putem demasca imediat, deci ele oricum urmează a fi descoperite și cei care sunt implicați vor fi pedepsiți. Aceste lucruri vor fi contracarate. Noi nu avem dreptul să mai prejudiciem bugetul de stat. Să vă zic un simplu lucru. Dacă se întâmplă că cineva favorizează o subevaluare a produsului pe import echivalat la jumătate de milion, să admitem, și dacă dânsul crede că se poate alege cu nu știu câte procente din această sumă, oricum paguba este foarte mare pentru că bugetul este prejudiciat în comparație cu ceea ce însușește el de zeci de ori, ba chiar poate chiar și sute de ori. Ei trebuie toți să înțeleagă că gravitatea problemei de subevaluare pentru prejudiciile aduse bugetului de stat sunt enorm de mari", a declarat Vrabie.

El a precizat că multe scheme de corupție au fot implementate pe parcursul fostei administrații a Serviciului Vamal. "Eu pot să vă zic că a fost o problemă de sistem, în care fiecare din elementele sistemului și-au adus contribuția mai mult sau mai puțin. Cei mai mari au avut o contribuție mai mare, oamenii mai mici au contribuit la aceste evaziuni posibile în măsură mai mică. Dar, am zis, sunt organele de drept care probabil se vor sesiza în timp și voi identifica cine se face vinovat în caz dacă aceste delapidări, dacă le putem zice așa, au avut loc", a spus Vrabie.

Iar cifrele pe care le-a prezentat Vitalie Vrabie, vorbesc de la sine. Astfel, în luna ianuarie, au fost colectate taxe cu aproape 80 de milioane de lei mai mici decât era stabilit. În martie, când s-a schimbat conducerea Serviciului, s-a colectat peste cifra de control cu 9,7 la sută, or în valoare asta e 137 de milioane de lei. În 10 zile ale lunii aprilie, în comparație cu 10 zile ale lunii aprilie din 2015, Serviciul Vamal acumulează cu 92 milioane mai mult, or astea înseamnă 27,5 la sută, a precizat Vitalie Vrabie.
 
Sursa: Infotag.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *