Actualitate

Semnificația Sfintei Joi din Săptămâna Patimilor

În această zi, Biserica a hotărât citirea celor 12 Evanghelii la slujba deniei. Joia sfânta începe cu amintirea faptului că Mântuitorul Iisus a spălat, în semn de smerenie picioarele apostolilor Săi. De asemenea, tot astăzi la ultima să cină cu apostolii, numită și Cină cea de Taină a sărbătorit și a prefigurat Paștele creștin și a instituit Sfânta Taină a Euharistiei: "Luați, mâncați, acesta este trupul Meu, care se frânge pentru voi. Beți dintru această toți, că acesta este sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă, spre iertarea păcatelor". După aceea Domnul a mers în Grădina Ghetsimani unde s-a rugat cu lacrimi de sânge. Aici a fost predat de Iuda arhiereilor printr-un sărut în mijlocul nopții. Ghetsimani – (presă de măsline) este acea grădina în Valea Chedronului din Ierusalim, aproape de M. Măslinilor. Aici venea adesea Iisus. Mt. 26, 36; Mc 14, 32; Lc 22, 39, În 18, 1. Bazilica din imagine închide spre sud grădina. Ea a fost ridicată pe ruinele unei biserici bizantine construite de împăratul Teodosie în sec. IV și dărâmată de perși în sec.7.

Bazilica a fost ridicată de arhitectul A. Barluzzi (1924) după planurile vechii biserici bizantine. În centrul bazilicii se păstrează stanca agoniei lui Iisus. Tradiția a păstrat și amintirea grotei unde a fost arestat Iisus-Grota Teascului. Aici, în anul 1666, călugării franciscani au amenajat o mică grădina în jurul bazilicii de care am amintit mai sus.Această biserica numită și Biserica agoniei marchează faptul că aici Iisus și-a petrecut ultimele ore înainte de a fi arestat. Biserica se află în sudul grădinei Ghetsimani și a fost ridicată după planurile arhitectului A. Barluzzi (1924) pe locul unei foste biserici din sec 4 a împăratului Teodosie. Cupolele aurite ale bisericii au fost construite de țarul Alexandru al III-lea și dedicate sf. Maria Margdalena.

Slujba din Joia sfânta rememorează și momentul spălării picioarelor apostolilor de către Iisus, moment prin care Domnul a arătat sarcina tuturor care vor să conducă: să slujească lui Dumnezeu, slujind oamenilor, să fie umili și conștienți de locul pe care îl au în față lui Dumnezeu și a oamenilor. În Israel (și nu numai) se păstrează în amintirea acestui eveniment al istoriei mântuirii, ceremonia Spălării Picioarelor, când se oficiază pe scenă ridicată în curtea Sfântului Mormânt: 12 episcopi (ce-și iau fiecare câte un nume de apostol) stau pe niște perne, iar Patriarhul, îngenuncheat, asemenea Mântuitorului, le spală și le sărută câte un picior.

Timpul.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *