Separatistul Krasnoselski nu vede o alternativă pentru formatul 5+2
„Formatul funcționează. Desigur, nu întotdeauna atât de eficient, mobil şi în timp util, dar el funcționează. Din aceste considerente eu nu aş schimba sau corecta nimic”, a declarat Vadim Krasnoselski, citat de presa din regiune.
Lidrul autoproclametei Republici Moldovenești Nistrene notează însă că activitatea în formatul 5+2 nu are un carter regulat. „Amintesc că penultima reuniune a formatului s-a desfăşurat în vara anului 2016 la Berlin, iar anul acesta, doar datorită inițiativelor Transnistriei cu privire la soluţionarea problemelor învechite şi datorită atingerii înțelegerilor cu partea moldovenească – deschiderea podului între localitățile Bâcioc şi Gura-Bâcului, apostilarea diplomelor noastre de studii, rezolvarea problemei cu privire la funcţionarea „școlilor românești”, contradicțiile cu privire la telecomunicații şi pământuri – a fost posibilă desfășurarea reuniunii la Viena în noiembrie 2017”, a spus Vadim Krasnoselski.
Într-un interviu recent pentru presa de la Chişinău, vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan (eliberat din funcție în contextul remanierilor guvernamentale anunțate la în decembrie de coaliția de guvernare), a declarat că formatul de negocieri 5+2 în acest an a avut înregistrat mai multe progrese. Acesta a subliniat că în anul 2017 s-a demonstrat clar voința politică din partea Chișinăului. Potrivit lui Gheorghe Bălan, toți actorii care sunt prezenți în formatul 5+2 reprezintă actori importanți care pot contribui la identificarea unei soluții viabile a acestui conflict. În același timp, rolul important şi principal în identificarea acestei soluții revine Chișinăului.