Moldova

(Sfatul Țării – 100) Platformă – program pentru unirea poporului român

I. Înlăturarea consecințelor pactului Ribbentrop-Molotov pentru poporul român și naționalitățile conlocuitoare din Basarabia și Bucovina prin:

– Crearea comisiilor parlamentare de negociere a înlăturării consecințelor ultimatumurilor URSS din 26 și 28 iunie 1940 din reprezentanți paritari ai României, Moldovei, Ucrainei și Federației Ruse.

– Evaluarea din toate punctele de vedere a întoarcerii către România a Regiunii Cernăuți (fost Bucovina) și a părții dintre Nistru-Dunăre-Prut-Marea Neagră (fostul Bugeac a teritoriului actualmente aparținător regiunii Odesa.

– Stabilirea modalităților de clarificare a sistemelor de pensii, sănătate, educație etc.

II. Măsuri economice imediate:

– Asigurarea INCLUDERII Moldovei și Bucovinei de Nord în sistemul național energetic al României prin construirea în regim de urgență a LEA 400 KV Isaccea-Vulcănești-Chișinău-Bălți-Iași-Suceava-Gadalin cu o capacitate de transport de minimum 1500 MW;
– Finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău;
– Construirea podurilor rutiere peste Prut la Fălciu, Leova, Ungheni, Miorcani;
– Începerea urgentă a lucrărilor coridorului IX Plan European, respectiv traseul București-Ploiești-Focșani-Iași-Chișinău-Bălți-Cernăuți;
– Refacerea la ecartament normal a căii ferate din Moldova și Bucovina;
– Crearea școlii de administrație națională pentru corpul funcționarilor publici;
– Reforma administrativă.

III. Măsuri de conștientizare a populației teritoriilor românești:

– Programul național „România 100” să devină program obligatoriu sub conducerea Parlamentului, pentru întreaga administrație publică, instituții de cultură, televiziune și radioul public.
– Înființarea Muzeului Național al Unirii în București cu filiale la Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia, Timișoara pentru evocarea momentelor unirii din anii 1918-1919.
– Edificarea monumentelor „România 1918” în toate centrele de județe de pe teritoriile românești.
– Analizarea în forurile științifice competente a actelor emise în numele poporului român în cele 5 provincii românești pentru unirea și înlăturarea din istoria națională scrisă și rescrisă de învingători a falsurilor și neștiinței.
– Organizarea de manifestări culturale și evocări istorice dedicate „Marii Uniri” cu caracter permanent, dar în special în datele de referință 27 martie, 22 mai, 4 august, 28 noiembrie, 1 decembrie.
– Alocarea sumelor necesare tipăririi la Editura Enciclopedică a colecției de 12 volume intitulată „Făuritori ai României Mari”, proiect deja demarat de către istoricii din România, Republica Moldova și Ucraina.
Delegația poporului român din Basarabia, Bucovina, Muntenia, Moldova, Transilvania și Banat semnăm acest document-program, îl supunem dezbaterii publice și îl înaintăm oficial parlamentelor țărilor despre care am făcut vorbire.

Bucov: 13.07.2015


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *