Actualitate

Siguranța în timpul iernii

• Dacă este întuneric afară, purtaţi haine reflectorizante. Pentru a vă menţine cât mai bine stabilitatea pe gheaţă, alegeţi încălţăminte cu talpă potrivită deplasării prin zăpada mare, pentru prevenirea căderilor.

• Amintiţi-vă şi de protecţia solară. Arsurile solare sunt posibile şi pe timp de iarnă, cu atât mai mult dacă faceţi exerciţii fizice în zăpadă sau la altitudini mari într-o zi însorită de iarnă. Aplicaţi pe faţă o cremă care să vă protejeze de razele UVA şi UVB şi care să conţină un factor de protecţie solară de cel puţin 15 sau chiar mai mare. Folosiţi un balsam de buze care să vă protejeze de vânt şi încercaţi să vă apăraţi ochii de lumina orbitoare a soarelui prin purtarea de ochelari de protecţie cu lentile închise la culoare.

• Consumaţi usturoi. Acesta conţine sulfuri, care ajută la creşterea potenţei a două dintre cele mai importante celule ale sistemului imunitar: limfocitele T şi celulele macrofage care luptă împotriva răcelilor. Consumaţi usturoi crud sau fiert pentru dezvoltarea sistemului imunitar.

• Băuturile cu zahăr şi cele care conţin cofeină pot suprima funcţia sistemului imunitar, favorizează creşterea în greutate şi chiar deshidratarea. Beţi șase-opt pahare pe zi de apă sau ceai de plante pentru a vă păstra sănătatea sistemului digestiv, pentru a nu lua în greutate şi a vă simţi energici. Acest lucru este foarte important pe parcursul iernii, întrucât contribuie la funcţionarea optimă a sistemului circulator. Ceaiul verde şi cel alb sunt opţiuni bune, datorită conţinutului destul de ridicat de antioxidanţi care menţine sănătatea pe toată durata sezonului.

• Fularul ţinut peste gură şi nas menţine un aer umed şi cald în zona gurii şi a nasului, astfel încât bacteriile care provoacă infecţii în gât se înmulţesc şi ajung în zonele critice: laringe, faringe, amigdale etc. În plus, diferenţa dintre aerul foarte rece de afară şi aerul foarte cald din zona gurii fac infecţiile şi mai uşor de fixat.

• Degerăturile sunt cel mai frecvent localizate la degetele de la mâini, picioare şi faţă. Primele simptome de avertizare sunt: paloarea, amorţeala, pierderea senzaţiilor sau o uşoară usturime. În cazul în care presupuneţi că ar fi vorba despre degerături, încercaţi să vă încălziți treptat şi nu frecaţi zonele afectate.

• Dacă bănuiţi că suferiţi de hipotermie, caracterizată prin frisoane, pierderea coordonării şi oboseală, mergeţi imediat la medic. Pentru a preveni aceste probleme încălziți-vă mâinile şi picioarele la cel mult 20-30 de minute şi dacă puteţi, îndreptaţi-vă spre casă.

Sfatulmedicului.ro

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *